Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu Hakkında 5 Bilgi
Teknoloji bugün günlük yaşamımızın sayısız yönüne sızdı. Çoğumuz Facebook, Apple, Amazon, Samsung, Microsoft, Netflix ve Google gibi küresel teknoloji şirketlerinin markalarına, ürünlerine ve hizmetlerine aşinayız.
Dijital bir çağda yaşadığımız için teknoloji hisselerine yatırım yapmak ya da yatırım portföyünüzü teknoloji hisse senetleriyle çeşitlendirmek size de oldukça iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak, yurt dışı piyasalarda işlem gören hisse senetlerine bireysel olarak yatırım yapmak çoğu kişi için hem zahmetli hem de masraflı bir iştir.İşte tam da bu noktada yatırım fonları alternatif bir seçenek sunuyor.
Profesyoneller tarafından yönetilen fonlar bireysel olarak yatırım yapmaya kıyasla masraf, analiz ve takip gibi zorlu işlerden kurtararak belli başlı şirketlerin borsa performansına ortak olmanızı sağlıyor. Yabancı teknoloji şirketleri söz konusu olduğunda, örneğin Ak Portföy’ün Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) ve Yapı Kredi’nin Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) tek işlemle belirli teknoloji devlerine yatırım yapma olanağı veriyor.
Peki, Ak Portföy’ün Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu tam olarak nedir, fon hangi teknoloji devlerine yatırım yapar ve bu fona nasıl yatırım yapılır? İşte bilmeniz gereken her şey.
İçindekiler
1. Fon Yöneticisi Kimdir?
Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu bir Akbank iştiraki olan Ak Portföy tarafından yönetiliyor. Ak Portföy, yatırım fonları ve emeklilik fonları yönetimi hizmetlerinin yanı sıra kurumsal ve bireysel portföy yönetimi ile yatırım danışmanlığı alanında da faaliyet gösteriyor. Ak Portföy, yeni teknolojiler yabancı hisse senedi fonuna benzer olarak tasarruflarını ABD ve Avrupa borsalarında değerlendirmek isteyen yatırımcılara farklı seçenekler de sunuyor.
2. Fon Neye Yatırım Yapıyor?
Ak Portföy’ün Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu Apple, Google, Alibaba, Amazon ve Tencent gibi dünyanın önde gelen 20 küresel teknoloji devine eşit ağırlıkla yatırım yapıyor. Fonun yatırım yaptığı şirketlerin tamamı şu şekilde:
- Apple
- Alphabet (Google)
- Cisco
- Amazon
- Adobe
- Alibaba
- Microsoft
- Baidu
- Intel
- Samsung
- Nvidia
- Tencent
- Tesla
- Netflix
- IBM
- Oracle
- Qualcomm
- Taiwan Semiconductors
- SAP
Bu, Amerika’dan Avrupa’ya ve oradan da Asya’ya kadar birçok küresel teknoloji devine eşit ağırlıkla aynı anda tek bir işlemle yatırım yapabileceğiniz anlamına geliyor.
3. Fon Performansı Ne Durumda?
Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu toplam getirisi 2016’da %46,09, 2017’de %30,64, 2018’de %27,70 olarak gerçekleşti. Fonun 2019 başından Mayıs ayı sonuna kadar dönemsel getirisi %21.3 oldu. Son aylara bakıldığında, portföydeki yabancı hisse senetlerinden ve dövizdeki hareketlenmelerden kaynaklı nedenlerden dolayı fon performansı iyi bir görünümde değil. Ancak tabii, uzun vadeli düşünüldüğünde şu anki durum sıkıntılı veya anormal değil.
4. Fona Nasıl Yatırım Yapılır?
Kendi bankanızın internet ya da cep şubesinden TEFAS aracılığıyla hiçbir ek bir masraf ödemeden bu fonu satın alabilirsiniz. Fona yatırım yapmak için şu adımları izlemeniz yeterli:
- Bankanızın internet ya da cep şubesine giriş yapın
- Yatırım İşlemleri’nden Fon Alış – Satış’a girin
- TEFAS’ta İşlem Gören Fonlar ya da Diğer Yatırım Fonları seçeneklerinden karşınıza çıkanı seçin
- Fon Kurucusu olarak Ak Portföy’ü seçin
- Açılan listeden Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) seçimini yapın
- Kaç tane veya hangi tutarda fon almak ya da satmak istediğinizi belirleyin ve tercihinize göre Tutar ya da Miktar girişi yapın
- Bilgileri kontrol edin ve onay verin
İşte yapmanız gerekenlerin hepsi bu kadar.
5. Fona Yatırım Yapmak Ne Fayda Sağlar?
Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu vasıtasıyla bireysel olarak yatırım yapmanın biraz zor ve maliyetli olabileceği şirketlere tek seferde düşük maliyetle yatırım yapmış olursunuz. Bu sayede fon kapsamında yer alan küresel teknoloji devlerinin borsa performansından yararlanmaya başlayabilirsiniz. Fon ayrıca, portföyünüzü doğrudan uluslararası borsalarda çeşitlendirmenize de imkân sağlar.
Fon Hakkında Not Etmeniz Gereken Özet Bilgiler
- Fon Yöneticisi: Ak Portföy
- Para Birimi: Türk Lirası
- Önerilen Yatırım Vadesi: Uzun Vade (1 Yıl ve Üzeri)
- Fon Yönetim Ücreti: %2,90
- Karşılaştırma Ölçütü: %100 S&P Global 1200 Information Technology Sector GICS Level 1 Index (TL)
- Vergi: %10 Vergi Stopajı (gerçek kişi), %0 Vergi Stopajı (tüzel kişi)
- Risk: 6/7