Getirileri Maksimuma Çıkarabileceğiniz 10 Fon Yatırım Stratejisi
Her kalemden yatırımcıya hitap edebilen yatırım fonları, paranızla yatırım yapmak için tercih edebileceğiniz az maliyetli, düşük çaba gerektiren ve haliyle de en uygun yollardan biri. Öyle ki küçük miktarlarla başlasanız bile, paranızı sizin için yöneten profesyonel bir fon yöneticisine emanet etmiş olursunuz.
Bir yatırımcı olarak, paranızı profesyonel fon yöneticilerine emanet etseniz dahi, getirileri artırmak için bazı stratejiler izlemeniz gerekir. Yatırım fonlarına yatırım yaparak getirileri artırabilmeniz için uygulayabileceğiniz en iyi stratejileri burada bir araya getirdik.
Yatırım fonlarına yatırım yapmak istiyorsanız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, A’dan Z’ye hazırladığımız Yatırım Fonlarına Yatırım Rehberi bu konuda size yardımcı olabilir.
İçindekiler
1. Vakit Kaybetmeden Başlayın
Finansal geleceğinizle ilgilenmek ve finansal geleceğinizi şekillendirmeye başlamanız için zaman, ne çok erkendir ne de çok geçtir. Birikimlerinizin oluşmaya başlamasındaki en önemli etmen zamandır. Bu nedenle finansal geleceğinizle ilgilenmeye ne kadar erken başlarsanız o kadar hızlı yol alırsınız.
Yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız, zaman ve birleşme etkisi sayesinde o kadar çok paranız olur. Zira zaman sizin yanınızdadır ve başka bir deyişle, paranız size zamanla daha fazla para kazandırmaya başlar.
2. Maksimum Birikime Odaklanın
Yatırımlarınız için gerekli olan en önemli şey birikimlerinizdir. Harcamalarınızdan ne kadar fazla tasarruf yaparsanız birikimleriniz de o denli yüksek olacaktır. Tasarruflar sizin için büyük veya orta ölçekli harcamalarınızı yeniden ayarlayarak azaltmanız anlamına gelebileceği gibi, yaşamanızdaki lüks şeylerin bazılarından tamamen vazgeçmeniz anlamına da gelebilir.
Getirilerinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için maksimum birikime odaklanmalı ve yatırım planlarınız için mümkün olduğunca fazla para ayırmalısınız. Uzmanlar, aylık gelirin en az yüzde 10’u ila yüzde 25’inin birikime ayrılması gerektiği konusunda hemfikirler. Bu oranı artırmak sizin elinizde. Birikimlerinizi maksimuma çıkarmak için daha fazla tasarruf yapmayı mutlaka düşünmelisiniz.
3. Öğrenmek İçin Zaman Ayırın
Yatırım fonlarına yatırım yapmaya başladığınızda iyi bir yatırımcı olarak yatırım yaptığınız fonun menkul kıymet hareketleri ve getiri performansını takip etmek isteyeceksinizdir. Fon bültenlerini düzenli olarak takip edin. Çünkü bu, yatırım fonlarına ilişkin birçok şeyi öğrenmenizi sağlayacaktır.
Bununla birlikte, finans ve yatırım hakkında ulaşabildiğiniz hemen her şeyi okuyun. Mesela altın fiyatları düşüyor mu, faiz yükseliyor mu, enflasyon oranları ne durumda bütün bunların yatırımlarınıza ne etkisi olabileceğini anlamaya çalışın. Bir süre sonra aralarında bağlantı kurmanız daha kolay bir hale gelecektir.
Portföyünüzdeki menkul kıymetler hakkında yeteri kadar şey öğrendiğinizde finansal hayatınızın kontrolü tamamen sizin elinize geçmiş olacaktır.
4. Doğru Riskleri Aldığınızdan Emin Olun
Gençseniz risk almaktan çekinmeyin, emekli ya da emekliliğe yakınsanız ihtiyat iyidir. Bu, uzmanların yaş ve risk konusunda hemfikir oldukları bir konudur. Çünkü genç olduğunuzda aldığınız risklerin kötü sonuçlarını telafi etme şansınız olur. Lakin emekli ya da emekliliğe yakın bir kişi için telafi şansı daha düşük olabilmektedir.
Yatırım fonları kendi aralarında risk seviyelerine göre gruplandırılabilir. Örneğin hisse senedi fonları tahvil ya da para piyasası fonlarına göre risklidir. Fakat aynı zamanda hisse senedi fonları tahvil veya para piyasası fonlarına kıyasla daha yüksek getiri sağlar. Söz gelimi, risk ne kadar yüksek olursa getiri de o denli yüksek olur. Ancak yüksek risk almak marifet değildir ve kayıpları da hesaba katarak bir denge kurmak son derece önemlidir.
Risk almak konusunda bir çekinceniz yoksa yatırımlarınızın daha hızlı büyümesi için portföyünüzün büyük bir bölümünü hisse senedi fonlarına ayırmayı düşünebilirsiniz. Böylece enflasyonu aşan getirileri görme şansınız yükselir.
5. Açık Yatırım Hedefleri Belirleyin
Yatırım söz konusu olduğunda her yatırımcının vade beklentisi, risk toleransı, getiri hedefleri ve portföyünün büyüklüğü farklılık göstermektedir. Bu sebeple yatırım kararlarınızı etkileyen bu faktörlere dikkat etmeniz ve bunlara göre yatırım kararı almanız bir hayli önemlidir.
Seçtiğiniz fonlar risk tolerans seviyenizi, beklenti ve hedeflerinizi karşıladığında yatırım planınızdan daha etkili sonuçlar almanız mümkün olacaktır.
6. Geçmiş Performansa Odaklanmayın
Yatırım fonlarının geçmiş dönem performansları önemliymiş gibi gözükse de, esasen sanıldığı kadar önemli değildir. Bu sebeple fonların geçmiş dönem performanslarına bakarak yatırım kararı almanız doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Yatırım enstrümanlarından her zaman aynı performansı beklemek yanlıştır. Çünkü piyasalardaki değişim ve durumlara paralel olarak farklı yatırım temaları ön plana çıkabilir. Mesela bir önceki yılın zirve fonu bu yılın kaybedeni olabilir. Mevzubahis yatırım fonları olduğunda geçmiş yerine beklentilere odaklanmak genellikle en iyi yaklaşımdır.
7. Getirileri Artırmak İçin Çeşitlendirme Yapın
Bir fona yatırım yapmak yerine birden fazla farklı fon çeşidine yatırım yapabilirsiniz. Birçok yatırım fonu çeşidi bulunur. Örneğin hisse senedi fonları yerli veya yabancı şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmanızı sağlarken; kıymetli maden fonları altın gibi kıymetli madenlere yatırım yapmanızı sağlar. Farklı fon çeşitlerine yatırım yapmak getirilerinizi artırabileceği gibi riski dağıtmanıza da yardımcı olur.
Ayrıca yatırım fonlarından bağımsız olacak şekilde portföy çeşitlendirmesi yaparak farklı varlık sınıflarına da yatırım yapmayı düşünmelisiniz. Zira hiçbir yatırım fonu tek başına mevduatın ya da diğer herhangi bir yatırım ürününün alternatifi değildir.
Çeşitlendirme yaparken yoğunlaşmaktan kaçınmanız da son derece önemlidir. Tek bir fona veyahut varlığa fazla ağırlık vermemeniz varlık sınıflarında oluşabilecek dalgalanmalardan etkilenmenizi en aza indirmiş olacaktır.
8. Paranızın Görevini Yapmasına İzin Verin
Para piyasası fonları gibi likit fonlara yatırım yapmıyorsanız, beklenti ve hedeflerinizi 6 ay veya üzeri olacak şekilde uzun vadeli bir perspektifte değerlendirmeniz gerekir. Bu nedenle kısa vadeli maddi ihtiyaçlarınızı karşılamak için fonlarınızı bozma yoluna sapmamanız önemlidir.
Uzun vadeli fon getiri hedeflerinizi karşılayabilmek için paranızın görevini yapmasına müsaade etmeniz gerekir. Kısa dönemli maddi bir kriz yaşamanız durumunda yatırımınızı kullanmayı düşünmeden önce farklı yollar bulmaya çalışmalısınız.
Bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmamak için acil durum fonu denilen bir birikim oluşturmayı düşünebilirsiniz. İşsiz kalma, acil nakit sıkıntısı gibi çok acil durumlarda kullanabileceğiniz bu birikim sayesinde yatırım paralarınızı kullanmanıza gerek kalmayacaktır.
9. Periyodik İncelemeler Yapın
Yatırım yaptığınız fonların güncel performanslarını periyodik olarak mutlaka gözden geçirin. Ayrıca, yaşınızdaki değişimlere, risk toleransınıza ve finansal hedeflerinize göre gerekli olduğu koşullarda portföyünüzü yeniden dengelediğinizden emin olun.
Periyodik incelemeleri yaptığınızda, yatırımlarınızın hedeflediğiniz vade boyunca iyi bir getiri sağlamasına yardımcı olan piyasa koşullarına göre aktif kalmasını sağlamış olursunuz. Finansal hedefinize başarılı bir şekilde ulaşana kadar yatırım yapın ve periyodik incelemeleri geri plana atmayın.
10. Piyasayı Her Zaman Takip Edin
Başarılı yatırımcılar piyasaların genel trendini her zaman takip eder ve yatırımlarını buna göre ayarlarlar. Zira dünya genelinde gerek jeopolitik gerekse de ekonomik hava birden tersine dönebilir ve ortaya çıkan değişimler piyasaları altüst edebilir.
Menkul kıymetlerinizi değerlendirirken ya da yeni yatırım kararları alırken piyasadaki değişimleri ve eğilimleri de hesaba katmayı ihmal etmeyin. Çünkü bir yatırım fonu ne kadar iyi yönetiliyor olursa olsun ortaya çıkacak değişimler rüzgarı tersten estirebilir.