Yatırım

Fortnite oyunculukta Netflix etkisi yaratıyor, peki bu video-oyun sektörü yatırımcıları için ne anlama geliyor?

Battle-royale oyunculuğu konusunda Fortnite’ın yerini anlamak için belki Netflix örneğindeki gibi düşünmek faydalı olabilir. Netflix video tüketiminde en çok tercih edilen yollardan biri haline gelse de bunu yaparken bir araçtan diğerine geçiş sağlamıştı.

Netflix televizyonu bitirmedi ama video içerik tüketimini artırırken televizyon izleyicisinden de mütevazı bir pay aldı. Fortnite da benzer şekilde toplam oyuncu kitlesini büyütürken diğer oyunlardan da kısmen payını kopardı.

Dünya çapında son birkaç ayda patlama yapan battle royale türü, video-oyun sektörü yatırımcılarını, Fornite benzeri oyunların sektörü nasıl etkileyeceği konusunda sorgulamalara sevk etti. Bu tarz oynaması ücretsiz ama oyun içi satın alımlar gerektiren oyunlar, oynamadan önce satın alınan veya abonelik gerektiren oyunların geleceğini sorgulatır hale getirdi.

Bu dönüşüm olumsuz açıdan bakıldığında sektöre kargaşa getirebileceği gibi, en iyimser bakışla bakıldığında ise yeni oyuncuları sektöre sokacak ve isim yapmış oyun şirketlerine potansiyel yeni bir gelir akışı sunacaktır.

Fortnite, shooter türüne tahmini 40 milyon yeni oyuncu çekti. Nisan ayına ait sektör satışları %50’lik artışla 330 milyon dolarları buldu.  Uzmanların tahminlerine göre bu yeni oyuncular, Electronic Arts (NASDAQ: EA), Activision Blizzard (NASDAQ: ATVI) ve Take-Two Entertainment (NASDAQ: TTWO) gibi dev oyun firmalarının yüksek kaliteli deneyimlerine de kayacak, bu da önümüzdeki yıllarda hem konsol hem oyun satışlarında artışa neden olacak.

BTIG tarafından yapılan bir ankete göre Fortnite oyuncularının beşte birinden fazlası önceden video oyun oynamıyordu, yüzde beşi ise ayda bir veya daha az oynamaktaydı.

Yatırımcılar bu konuda pozitif tutumdalar. Stifel tarafından izlenen konsol video oyunu hisse senetleri, son zamanlarda S&P 500’de yüzde 50 prim sağlayacak şekilde 12 aylık hisse başı kazanç tahmininde yaklaşık 26 kez işlem gördü.

BTIG’den Brandon Ross Nisan’da şöyle yazmıştı: “Video-oyun yayımcıları kesinlikle Fortnite’a karşı kısa vadeli bir rekabetle karşı karşıya. Fakat, özellikle yayıncılar, bir ‘servis olarak oyunlar’ (GaaS) modeline geçmeye devam ettikçe, Fortnite’ın başarısı yayımcılar için bağlanılabilirlik sayesinde gelen dev fırsatları hatırlatır ve hatta örnekler nitelikte oluyor. Ayrıca, Fortnite’ın başarısından öğrenilecek olanlar, büyük yayımcılara GaaS geçişinde ve yeni büyüme fırsatlarını ortaya çıkarmada katkıda bulunabilir.”

Hatırlatmak gerekise, Fortnite’ın dünya çapında yakaladığı olağanüstü başarı hisse senetleri Hong Kong Borsasında işlem gören Çinli teknoloji devi Tencent’in oyun birimini rakiplerine kıyasla bir adım öteye taşımıştı. Fortnite’ın yaratacısı Epic Games hisselerinin yüzde 48’i Tencent’in elinde bulunuyor.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir