Yatırım

İş Bankası Yatırım Hesabı Hakkında 5 Bilgi

Bir banka mevduat hesabı ile günlük gelir ve giderlerinizi çok iyi bir şekilde yönetilirsiniz. Ancak mevduat hesabınızda asla fazla parayı yani tasarruflarınızı bırakmamalısınız. Bunun birkaç nedeni var.

İlk neden, mevduat hesabınızda bulunan tasarrufları değerlendirmemeniz halinde paranızın zamanla eriyeceği gerçeğidir. Çünkü tasarruflarınızı yatırımlarla değerlendirmeniz sürece paranız değer kaybediyor olacaktır.

Başka bir neden de, mevduat hesabınızdan tasarruflarınıza her ne kadar faiz getirisi gibi görünen kazançlar alıyor olsanız bile bunun diğer yatırımlara karşı düşük kalacağı gerçeği olacaktır.

Tasarruflarınızın enflasyon sebebi ile değer kaybetmemesi ve tasarruflarınıza daha iyi getiriler alabilmek için bir yatırım hesabı açmanız gerekmektedir. Yatırım hesabı ile de tasarruflarınızı risk iştihanıza uygun yatırımlarla değerlendirmeniz önemlidir.

Yatırım hesabı açabileceğiniz birçok finans kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşlardan biri de İş Bankası ve ona bağlı kurum İş Yatırım’dır. Peki, İş Bankası yatırım hesabı açma süreci nasıl işler, ücreti nedir ve bu tür bir hesap ne işe yarar, gelin her birine bakalım.

İş Bankası Yatırım Hesabı Nedir?

İş Bankası yatırım hesabı, tasarruflarınızı farklı yatırım araçları ile değerlendirebileceğiniz bir hesap türüdür. Bu yatırım hesabı ile VİOP, pay piyasası, repo ve foreks gibi işlem yapabilmeniz mümkündür.

Herhangi bir yatırım hesabına gibi, İş Bankası yatırım hesabı da benzer şekilde çalışmaktadır. Tasarrufları yatırım hesabınıza yatırırsınız. Hesabınıza yatırdığınız tasarrufları da tercih ettiğiniz yatırım araçlarında değerlendirirsiniz. Bir yatırım hesabı tamamen bu mantıkla çalışmaktadır.

Yatırım hesabınıza aktardığınız tasarruflar ile örneğin pay piyasalarında işlem gören bir şirkette ait hisse senedi almak isteyebilir ve bunu yapabilirsiniz. Ayrıca, repo ve belki de foreks gibi rish iştihanıza uygun diğer yatırım enstrümanlarını da kullanmayı düşünebilirsiniz.

İş Bankası Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

İş Bankası’ndan yatırım hesabı açmak kolay ve hızlı bir süreçtir. Birkaç bilgi girişi yaparak ve sözleşmeyi onaylayarak hesap açılışı gerçekleştirmeniz mümkündür. Hesap açmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İş Bankası yatırım hesabı açma adımları:

  1. İş Bankası’nda herhangi bir mevduat ürünü kullanmıyorsanız veya banka müşterisi değilseniz, öncelikle en yakın banka şubelerinden birini ziyaret etmeniz gerekir. Şubeleri bu listeden görebilirsiniz.
  2. Şubede yatırım hesabı açma talebinizi müşteri danışmanına ileterek nüfus cüzdanı veya kimlik kartı ile başvuruda bulunmanız gerekir. Ek olarak bir iletişim numarası ve adres bilgisi de sizden talep edilir.
  3. Ardından, şubede kısa bir uygunluk anketine katılmanız gerekir. SPK tarafından doldurulması zorunlu tutulan bu uygunluk anketi, hangi yatırım araçları ile işlem yapabileceğinizi belirlemektedir.
  4. Son olarak, yatırım hesabı başvuru sözleşmesini okumanız, onaylamanız ve imzalamanız gerekecektir. Bu işlemi tamamladıktan sonra yatırım hesabınız açılmış olacaktır.

İnternetten İş Bankası yatırım hesabı açma adımları:

  1. Halihazırda İş Bankası müşterisi iseniz, bankanın internet şubesi ve İşCep mobil uygulamaları üzerinden yatırım hesabı açabilirsiniz. Bunun için iki seçenekten birine giriş yapmalısınız.
  2. İnternet şubesinden “Ana sayfa” giriş yapın veya İşCep’ten “Menü” seçeneğini tıklayın.
  3. Açılan sayfa veya menü üzerinden “Yatırım” sekmesine giriş yapın.
  4. Ardından “Yatırım Hesabı Aç” seçeneğine tıklayın ve “Devam” butonu ile ilerleyin. Son olarak, açılacak forma istenen bilgileri girin. Uygunluk anketini doldurun ve hesabınızı açın.

Küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse, halihazırda İş Bankası müşterisi olsanız da, yatırım hesabınızı bağlamanız gereken bir vadesiz hesaba ihtiyacınız olacaktır.

Yatırım hesabınıza bağlayabileceğiniz bir vadesiz hesabınız bulunmuyorsa, hesap açmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle öncelikle vadesiz bir hesap oluşturmanız gerekecektir.

Süreç hakkında yardıma ihtiyaç duyarsanız İş Bankası müşteri hizmetleri numarası üzerinden banka müşteri temsilcileri ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır. Temsilciler sizi süreç boyunca yönlendirecektir.

İş Bankası Yatırım Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Prensip olarak, kimliğinizi bankaya kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun için bankaya bağlı olarak farklı hizmetler kullanılmaktadır. Çoğu bankada yatırım hesabı açmak için evinizden çıkmanız gerekmez.

Eğer İş Bankası müşterisi iseniz bu durum sizin için de geçerlidir. Bu şekilde, yatırım hesabı açma başvurusunu kişisel bilgilerinizi girerek bankanın web sitesi veya İşCep mobil uygulaması üzerinden üzerinden yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, İş Bankası’ndan ilk bir hesap açacaksınız bankanın en yakın şubesine giderek başvuruda bulunmanız gerekir. Şubeden talep edilip istenen belgeler arasında kimlik, iletişim numarası ve adres bilgileri yer alacaktır.

İş Bankası Yatırım Hesabı Ücreti Var mıdır?

İş Bankası yatırım hesabı için kural olarak hesap açılış ücreti alınmamaktadır. Söz gelimi, İş Bankası yatırım hesabı ücretsiz bir şekilde açılabilmektedir ve hesap açılışı sırasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Ancak tabii, diğer bankalarda da olduğu gibi, yatırım hesaplarından üç aylık dönemlerde MKK Saklama Komisyonu alınmaktadır. Bununla birlikte, bir kereye mahsus olmak üzere MKK Sicil Şifre Gönderim Ücreti de yatırımcıdan tahsil edilmektedir.

Yatırım Hesabı Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yatırım hesabı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar ilki, güvenliktir. Bu nedenle, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisans ve izinlerine sahip kurumlardan hesap açmanız, yatırımınızın güvenliği açısından son derece önemlidir.

İş Bankası ve İş Yatırım gerek SPK lisans gerekse izinlerine sahip güvenilir kuruluşlardır. Ek olarak, zaten İş Bankası Türkiye’de kurulup uzun yıllardır faaliyet gösteren güvenilir bir kurumdur.

Bununla birlikte, yatırım hesabı açarken ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Yatırım hesabı açmak için seçim yapabileceğiniz birçok kurum bulunmaktadır. Örneğin, Ziraat Yatırım Hesabı bahsettiğimiz örnek alternatifler arasında yer almaktadır.

İhtiyaçlarınızı karşılaştırarak bir yatırım hesabı açmanız faydanıza olacaktır. Bu anlamda ilgili kuruluşların müşteri hizmetleri desteği, işlem platformlarının kullanım kolaylığı ve sundukları yatırım aracı olanakları seçim yaparken kontrol edebileceğiniz unsurlar arasında yer alabilir.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir