Yatırım

Yatırımcılar İçin Büyük Önem Taşıyan Likidite Nedir?

Likidite ve likit varlıklar yatırımcılar için hayati önem taşır. Çünkü likit varlıklar kolayca nakde çevrilebilir ve böylece potansiyel fırsatlardan yararlanmayı mümkün hale getirebilir veya kritik durumlarda riskleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Örneğin, beklenmedik piyasa hareketlerinde likit varlıklar sayesinde riskinizi azaltabilir ya da daha farklı olarak kar etme ihtimalinizi artırabilir veyahut fiyatlar düşük olduğunda diğer varlıklara anında erişim sağlayabilirsiniz.

Likidite, sahip olduğunuz finansal ürünlerin kolay ve çok hızlı bir şekilde nakde çevrilebilmesi durumudur.

Daha basit bir ifadeyle, likidite ihtiyacınız olduğu her an nakde hızla ulaşabilmeniz anlamına gelmektedir. Nakit, en likit varlık olarak kabul edilirken, gayrimenkul, otomobiller ve koleksiyonların tümü nispeten likit değildir.

Likit varlıklar, değerini kaybetmeden anında nakde çevrilebilir varlıklardır.

Kolay ve çok çabuk bir şekilde değerini kaybetmeden nakde çevirebileceğiniz varlıklar likit varlık sınıfında yer almaktadır. Eldeki ya da banka hesaplarındaki para, döviz, hisse senetleri, çekler ve yatırım fonları likit varlık örnekleri arasında gösterilebilir.

Gayrimenkuller, otomobiller gibi sahip olduğunuz hemen her varlık bir likit varlık olarak sınıflandırılamaz.

Likit bir varlığın temelinde, değer kaybetmeden nakde çevrilebilmesi yatar. Çoğunlukla en iyi yatırım araçları olarak bilinen bazı yatırım türleri bile likit olmayan varlıklar arasında yer alır. Likit olmayan varlıklar satılabilir, ancak çok hızlı bir şekilde satılırlarsa değerlerinin bir kısmını da kaybedebilirler.

Likit olmayan varlıklar uzun vadede size fayda sağlayabilirler ama likit sayılmazlar. Gayrimenkuller, otomobiller, takılar, değerli koleksiyonlar, antikalar veya müzik enstrümanları likit olmayan varlıklara örnek olarak gösterilebilir.

Likit varlıklar riskleri azaltmanıza yardımcı olduğundan ve potansiyel fırsatları yakalamanıza izin verdiğinden önemli bir rol oynar.

Hızla nakde dönüştürülebilir olması bakımından likit varlıklar, işsiz kalma ya da hastalık gibi öngörülmeyen bir acil durumda veya herhangi bir maddi aksilik halinde büyük fayda sağlar.

Likidite ayrıca örneğin fiyatların düştüğü bir durumda hızla alım yaparak fırsatları değerlendirmenize ya da tam aksi bir durumda satış yaparak kar ihtimalinizi artırmaya yardımcı olduğundan da önemlidir.

Sahip olmanız gereken likit varlıkların miktarı, aylık giderlerinizin ne kadar olduğu da dahil olmak üzere, bir dizi faktöre bağlıdır.

Sahip olmanız gereken likit varlıkların miktarı, yaşam standartlarınıza bağlı olsa da, ailenizi ve kendinizi en az altı ay boyunca koruma altına almaya yetecek kadar likit varlığa sahip olmanız gerekir. Ayrıca bu hesaplamayı yaparken yaşam standardınızın yanı sıra likit varlıkların mevcut ve gelecekteki yatırımlarınız üzerindeki etkilerini de göz önüne almanız gerekir.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir