Yatırım

Melek Yatırımcı Nedir? Melek Yatırımcılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Melek yatırımcı denilen kişi veya şirketlerin son yıllarda ilgi çekici olması pek de şaşırtıcı değildir. Çünkü günümüzde iyi fikirlere sahip olmak sürekli karşılaştığımız ve oldukça da yaygın bir durumdur.

Sadece Amazon, Microsoft veya Alibaba gibi büyük gişe rekorları kıran şirketler değil, ev sahiplerini gezginlerle kolayca buluşturan ve bugün 94 milyar dolarlık borsa değeri olan Airbnb gibi minimal fikirlerin dahi göz alıcı olduğunu söylemek gerekir.

Startup veya girişim ​​olarak bildiğimiz olgu, potansiyeli çok yüksek ve ilk aşamada yatırım desteğine ihtiyaç duyan bir iş modelidir. Bu eğilim, dijital çağda güç kazandı ve üstelik çok daha dikkat çekici bir iş modeli halini de aldı.

Herhangi bir girişimcinin muazzam bir fikri olabilir, bu yolda adım atabilir. Ancak bu ilk hamle, girişimci her ne kadar başarılı olsa dahi, yeterli sermayeye sahip olmadığında sekteye uğrayabilir.

O halde, herkesin aklındaki milyon dolarlık meşhur soruyu soralım: Bir fikri ve girişimi finanse etmek için gerekli kaynaklar nerede bulunabilir? İşte bu sorunun cevabı, melek yatırımcı veya melek yatırımcı ağlarıdır.

Melek Yatırımcı Nedir?

Melek yatırımcı, kendi sermayesini büyüme potansiyeli yüksek fikirlere ve ünlü girişimlere yatıran kişidir. Melek yatırımcı, sermayesini yatırmasının yanı sıra, fikir ve girişimlere her yönden destek sağlayan kişidir.

Melek yatırımcılar genellikle, finansman ihtiyaçlarına ek olarak, danışman olarak hareket eden, bağlantı ağlarını erişilebilir kılan ve az ya da çok fikre dahil olan pazarlama dünyası veya iş kültürüyle bağlantılı başarılı girişimcilerdir.

Melek yatırımcıları, kişisel deneyimlerinden bir girişimin iniş çıkışlarını bilen, gelişmekte olan fikirleri kendi himayesi altına alan hayırseverler olarak da tanımlamak mümkündür.

Melek Yatırımcılar Ne Yapar?

Melek yatırımcılar, bir fikri ve girişimi destekler. Sağladıkları bu destek çoğu zaman finansal ihtiyaçları karşılar. Ancak bunun yanı sıra iş dünyasına hakim oldukları için destekledikleri fikir ve girişimlere, sahip oldukları tecrübeleri ile de yardımcı olurlar.

Melek yatırımcılar çoğu durumda, parlak bir fikir veya girişim aramak üzere çalışırlar. Onlar için, her anlamda destek sağlayacakları fikir ve girişimin geleceğinin açık olması oldukça önem teşkil eder.

Bu nedenle, ilk etapta bir fikir veyahut girişimin değerli olup olmadığına bakmakla işe koyulurlar. Bunu doğrudan kendi deneyim veya öngörüleri ile yapabilecekleri gibi, ekipleri aracılığı ile de yapabilirler.

Bir fikir ve girişime inandıkları takdirde de, finansal sermaye desteği başta olmak üzere, her bakımdan büyük fayda sağlayacak destekleri sunmaktan kesinlikle çekinmezler.

Melek Yatırımcı Yüzde Kaç Alır?

Melek yatırımcı, destek sağlaması karşılığında yüzde 5 veya 10 oranında azınlık bir hisse alır. Melek yatırımcının alacağı ya da talep edeceği hisse miktarı verdiği desteklere göre değişebilir.

Melek yatırımcının yüzde kaç hisseye sahip olacağı, girişime destekte bulunacağı ilk aşamada belirlenir. Bu pazarlık fikir veya girişim sahibi ile melek yatırımcı arasında yapılır.

Sonuç olarak, melek yatırımcı çoğu durumda azınlık bir hisseye sahip olur. Öte yandan genellikle yönetici pozisyonlarında bulunmazlar. Ancak nadiren bu tür pozisyonlarda da bulunabilirler.

Melek Yatırımcı Seçimlerini Nasıl Yapar?

Melek yatırımcı, sadece para dağıtan bir risk yatırımcısı değildir, tam tersine titizlikle seçim yapan bir yatırımcıdır. Ayrıca desteğini talep eden girişimciden de ciddiyet görmek ister.

Melek yatırımcılardan yatırım alabilmek için bir girişimcinin, mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Çünkü melek yatırımcılar, isimlerinin önünde her ne kadar iyilik çalıştıran bir sıfata sahip olsalar da, beklentisiz hareket etmezler.

Bu nedenle de, girişimci eğer destek almak istiyorsa; kendisi, fikri veya girişimi ile ilgili birtakım durumların farkında olmalıdır. Peki, girişimci bir melek yatırımcıyı nasıl ikna edebilir ve bir melek yatırımcı seçimini yaparken hangi karar aşamalarından geçer? İşte bu hususta dikkate alınması gerekenler:

Girişimcinin Özgeçmişi

Çoğu durumda olduğu gibi, melek yatırımcıların değerlendirme yaparken bakacakları ilk şey, destek talebinde bulunan girişimcinin özgeçmişi olur. Girişimcinin iş geçmişi, deneyimleri ve genel olarak özgeçmişi onlar için önem teşkil eder.

Girişimci hakkında genel bilgilerin haricinde, girişimin konumlandığı fikrin tarihi, bu girişime öncülük eden diğer isimler ve genel anlamda projedeki tüm ekip, melek yatırımcılar tarafından dikkatle incelenir.

Sözgelimi, esasen araştırmak hem melek yatırımcılar hem de girişimciler arasında çok yaygın bir alışkanlıktır, işte bu gibi durumlarda LinkedIn’in ne için var olduğunu da anlıyoruz.

Fikrin Potansiyeli

Melek yatırımcıların bakacağı bir sonraki şey fikrin potansiyeli ve gücü olur. Muazzam fikirlerin açıklanması hiç kuşkusuz ki zordur ve bunun için de girişimcinin iş modelini çok iyi tanımlaması önem arz eder.

Örneğin şu an da Nasdaq çatısı altında hisse senetleri listelenen sosyal medya devi Facebook, Silikon Vadisi’nin en ünlü melekleri arasında yer alan Peter Thiel’dan başlangıçta 500.000 dolarlık bir ilk destek aldı.

Thiel’ın bu sosyal ağda gördüğü şey sadece fikrin tutunma hızı değil, onu etkileyen bir ölçüydü. Yani bir anlamda kalıcılık zamanıydı. İşte bu aslında diğer meleklerin de dikkatini çekecek modelin özüydü.

Çünkü kabul etmek gerekir ki, Facebook’a giriyorduk ve farkında olmadan saatlerimizi geçiriyorduk. Bunu yalnızca Thiel görmedi, zira iki yıl sonra Facebook, 2006 yılında diğer melek yatırımcılarla birlikte 27.500.000 Amerikan doları tutarında yeni yatırımlar aldı.

Yönetim Yeteneği

İş planı kapsamında değerlendirilen yönetim kapasitesi ve yeteneği melek yatırımcının dikkat edeceği bir diğer unsur olur. Çünkü bu olgu, birçok unsura nazaran önem teşkil eder.

Bir girişimcinin genel çerçevede yönetim hakkında bilgi sahibi olup olmaması, hedefine ulaşmak için gerekli adımları rasyonel, açık ve nesnel bir şekilde geliştirme yeteneğini de gösteriyor olacaktır.

Daha iyi anlaşılması için bu duruma keskin bir noktadan bakmak gerekir. Çünkü herkes birtakım iyi fikirlere sahip olabilir, ancak eksik olan onları hayata geçirebilme yeteneğidir. Melek yatırımcılar için de bu son derece dikkate değerdir.

Geri Dönüş

Son olarak, bir melek yatırımcı geri dönüş faktörüne de odaklanır. Sözgelimi, melek yatırımcı girişimciye verdiğini bir şekilde geri ister ve girişimi bu çerçevede ele alarak hareket eder.

Melek yatırımcı girişimin işe yarayacağını, sadece para kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda istihdam yaratacağını ve sosyal kalkınmayı teşvik edeceğini görmek ister. Bu nedenle, nihai olarak geri dönüş olmadan da melek yatırımcıların destek sağlamayacağının bilinmesi gerekir.

Türkiye’deki Melek Yatırımcılar Kimlerdir?

Ülkemizde birçok melek yatırımcı ve melek yatırımcı ağı bulunur. Bu yatırımcıların ve ağların belirli zamanlarda bazı girişimlere devasa yatırımlar yaptıklarını kanıtlayan haberleri görmek de mümkün olur.

Türkiye’deki melek yatırımcılar ve melek yatırımcı ağları için aşağıda yer alan oldukça başarılı örnek isim veya şirketlere bakabilirsiniz.

Türkiye’deki melek yatırımcılar:

  • Nevzat Aydın
  • Hande Enes
  • Sinan Güler
  • Hasan Aslanoba
  • Emre Kurttepeli
  • Burak Büyükdemir

Türkiye’deki melek yatırımcı ağları:

  • Galata Business Angels
  • Şirket Ortağım
  • Arya Women
  • Aslanoba Capital
  • TEB Özel Melek Yatırım Platformu
  • BIC Angel Investments

Girişimcilik sektörünün nabzını tutan Webrazzi tarafından geçtiğimiz sene düzenlenen ödül programında, Yemeksepeti’nin kurucusu olup melek yatırımcılar arasında da yer alan Nevzat Aydın’ın ödüllendirildiği belirtmek gerekir. Ayrıca, bir melek yatırımcı ağı olan Galata Business Angels’ın da ödüllendirildiğini söyleyelim.

Melek Yatırımcılık Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

Her ne kadar dijital çağda ivme kazanmış ve güçlenmeye devam ediyor olsa da, melek yatırımcılık fikrinin tarihi geçmişi çok uzun yıllara dayanır.

Roma İmparatoru Augustus’un zengin ve nüfuzlu bir danışmanı olan Caius Cilnio Maecenas, bu düşüncenin büyük öncüsü olarak kabul edilir.

Öyle ki MÖ 1. yüzyılda sanatın ve kültürün koruyucusu olarak bu akımı başlatan Maecenas olmuştu. Çünkü tarihte belki de ilk defa birisi, yararlanıcıya değer vererek para yatırmayı düşünmüştü.

Bu şekilde Maecenas, büyük güçlü, Rönesans’ta konsolide edilen bir uygulama olduğu için inanılmaz sanatçıların eserlerini sübvanse etmeye başladı.

Böylelikle de Michelangelo, Leonardo da Vinci, Boticelli, Caravaggio gibi sanatçılar kavramsal katkıları sayesinde bize muhteşem miraslarını bırakabildiler.

Bugün, yani 21. yüzyılda, büyük iş insanları, melek yatırımcı unvanı alarak, bu düşünceye sahip çıkmaya devam ediyor. Melek yatırımcılar ve melek yatırımcı ağları, küçük girişimcilere büyük fikirleriyle yola çıkmaları için yardım ediyor.

Bütün bunlar da aslında herkes için daha iyi hizmet ve ürünlerle bir dünya şekli yaratıyor. Ancak elbette ki, melek yatırımcı olarak tanımladığımız kişi veya ağlar da, milyonlar kazanmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir