Yatırım

Neye Yatırım Yapmalı? 2020 İçin 6 Öneri

Şu an neye yatırım yapmalı diye merak ediyorsanız, 2020 yılı için en iyi tahminlerle hisse senedi, tahvil, ve altın gibi tüm yatırımları ve beklentileri gözden geçiriyoruz.

Geride bıraktığımız 2019 yılı, bir önceki yıla kıyasla, hemen her yatırımcının beklentilerini karşılayabildiği bir yıl oldu. Yıllık enflasyon yüzde 11,84 olarak gerçekleşirken, birçok yatırım türü enflasyonun üzerinde getiri sağladı.

BIST 100 tarafında yüzde 25,37’lik bir artış gerçekleşti. Benzer şekilde tüm yatırım fonu türlerinde de enflasyonun üzerinde getiri elde etmek mümkün oldu. Ayrıca, bireysel emeklilik fonlarında da yüz güldüren getirilere şahit olduk.

Türk yatırımcısının vazgeçmediği altında da benzer gelişmeler söz konusu oldu. Cumhuriyet altını yüzde 32,99 değer kazanırken, gram altında ise yüzde 33,39 seviyede bir değer artışı gördük.  ABD dolarında ise yılık artış yüzde 12,43 olarak gerçekleşti.

Jeopolitik riskler devam ederken, yine Türk yatırımcılar tarafından fazlaca tercih edilen faizde, getiriler önemli ölçüde geriledi. Bu da artık yatırımcıların 2020 yılı için alternatif yatırımlara yönelmesi gerektiği anlamına geliyor.

Ne Tür Bir Yatırımcısınız?

Neye yatırım yapmalıyım diye düşünmeden önce, ne tür bir yatırımcı olduğunuzu düşünmeniz, en iyi yatırım araçları üzerinde mantıklı tercihler yapabilmeniz için daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü paranızı ne ölçüde riske atmak istediğinizi bilmek zorundasınız.

Ne tür bir yatırımcı olduğunuz, üstlenmek istediğiniz risk ile elde etmeyi umduğunuz getiriler arasındaki ilişkiyi gösterecektir. Örneğin, finansal dünyayı zaten yeteri kadar biliyor ve sürekli kontrol ediyorsanız, daha yüksek karlılık için daha fazla risk almaya istekli olabilirsiniz.

Elbette, finansal dünyayı yeteri kadar iyi bilmeniz ve kontrol etmeniz, yüksek riskler almak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Mesela genellikle mevduat, altın ve tahvil gibi araçlara yönelip daha düşük getiri elde edecek olsanız bile paranızı risklere daha kapalı bir şekilde değerlendirmek istiyor da olabilirsiniz.

Bu nedenle, öncelikle ne tür bir yatırım olduğunuzu ve ne istediğinizi kendinize sormalı ve bu sorunun cevabını bulmalısınız. Bu sayede kendiniz için en doğru yatırım aracını da bulmanız mümkün olacaktır.

Neye Yatırım Yapmalı?

Yüksek getiriler elde etmek için yurt içi hisse senetlerine, altına, tahvillere ve çok çeşitli yatırım fonlarına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. İşte 2020 tahminleri ile getirilerinizi artırabileceğiniz bazı yatırım fikirleri.

1. Yurt İçi Hisse Senetlerine Yatırım Yapın

Hisse senetleri, şirketlerin kendilerini finanse etmek için ihraç ettikleri menkul kıymetlerdir. Hisse senetlerine yatırım yaparak risk alacak olsanız da yüksek getiriler elde edebilirsiniz. Hisselerinizi aldığınızdan daha yüksek fiyata satarak kar elde edebilir veya temettü odaklı alımlar yapabilirsiniz.

Hisse senetleri hızlı bir şekilde satılır, bu da bunu yüksek derecede likiditeye sahip bir yatırım yapar. Ayrıca hisseler uzun vadede olduğu gibi orta vadede de yüksek bir karlılık potansiyeline sahiptir.

Geride bıraktığımız sene boyunca faizlerde ciddi gerileme görülürken kur da daha tahmin edilebilir hale geldi. Bu durumun 2020’de de devam etmesi halinde, özellikle borçlu ve açık pozisyonu olan şirketlerin bu ortamdan olumlu etkilenmesi beklenebilir. Bu da yurt dışındaki yatırımcılar için hali hazırda zaten cazip olan Türk hisse senetlerini, Türk yatırımcılar için de daha cazip bir hale getirebilir.

Yüksek riskler almak istemiyorsanız bile, en azından portföyünüzün bir kısmında hisse senetlerine yer açmanız ve varlıklarınızı çeşitlendirmeniz potansiyel olarak daha fazla getiri elde etmenize yardımcı olabilir.

2. Tahvillere Yatırım Yapın

Tahviller, bazı şirketlerin, devletlerin ve diğer kuruluşların kendilerini finanse etmek için ihraç ettikleri borçlanma senetleridir. Bu borçlanma senetleri sahiplerine, önceden belirlenmiş ve tahvillerin ömrü boyunca sabit olan dönemsel getiri alma hakkı verir.

Tahviller özellikle çok fazla risk almak isteyemeyen yatırımcılar için önemli bir getiri potansiyeli sunar, ancak mesela hisse senetleri kadar değil. Tahvillere yatırım yapmak için teknik bilgiye ihtiyaç yoktur.

Faizlerdeki önemli gerilemenin bir sonucu olarak, uzun vadeli tahviller, kısa vadeli borçlanma araçları ve özel sektör borçlanma araçları yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecek gibi gözüküyor. Yatırımlarınızı güvenli bir getiri sağlayarak uzun vadede değerlendirmek istiyorsanız, tahvillere yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.

3. Altına Yatırım Yapın

Altının uluslararası piyasalardaki yükselişi zaten altını seven Türk yatırımcı için çekici olmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız yıl, Cumhuriyet altını yatırımcısına yüzde 32,99 kazandırırken, gram altın da yüzde 33,39 kazandırdı.

2020’ye baktığımızda, jeopolitik ve küresel politik risklerin devam ettiğini görüyoruz.  Özellikle ABD ve İran arasındaki sürtüşme devam ediyor. Yatırımcıların “güvenli liman” olarak nitelendirdiği altın ise tercih edilebilir olmayı sürdürüyor. Öyle ki altının fiyatı küresel riskler nedeniyle yılın devamında da destek bulmaya devam edebilir.

Gerileyen faiz ortamında düşük riskli iyi bir getiri arıyorsanız altına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Hatta portföyünüzün belirli bir kısmında mutlaka altına yer vererek hem olası risklerden korunmayı hem de portföyünüzü çeşitlendirmeyi düşünmelisiniz.

4. Yatırım Fonlarına Yatırım Yapın

Yatırım fonları, hisse senetleri, tahviller ve altın gibi birçok varlığa tek tek veya aynı anda yatırım yapabileceğiniz araçlardır. Yatırım fonları profesyoneller tarafından yönetilir ve bu da size daha az çaba ile daha yüksek getiri potansiyeli elde etme olanağı sunar.

Yatırım fonları çok çeşitlidir. Yurt içi ve yurt dışı hisse senetlerinden, borsa endekslerine ve altına kadar birçok türde yatırım fonu bulmanız mümkündür. Yatırım fonları özellikle portföyünüzün belirli yüzdelerini çeşitlendirmek için de oldukça avantajlıdır.

2019’da bireysel emeklilik fonları da dâhil olmak üzere tüm yatırım fonu türlerinde getiriler enflasyonun üzerinde gerçekleşti. 2020 yılı için konuşacak olursak doğru yatırım fonlarını seçmeniz hedeflediğiniz yüksek getirilere ulaşmanıza yardımcı olabilir. Yatırım fonları konusunda yeniyseniz, detaylı olarak hazırladığımız yatırım fonu rehberi nereden başlamanız gerektiği hususunda bilgi edinmenizi sağlayabilir.

5. Vadeli Mevduata Yatırım Yapın

Geçtiğimiz yıl mevduat yüzde 19,5 getiri sağladı. Faiz oranlarının düşmesi mevduat getirilerini de etkiledi, ancak düşük riskle paranızı enflasyondan korumak istiyorsanız vadeli mevduat seçeneğini hala düşünebilirsiniz.

Yüksek getiriler elde etmeyi istiyorsanız diğer yatırım araçlarına kıyasla mevduat beklentilerinizi karşılamayabilir. Ancak tabii, risk almak istemiyorsanız portföyünüzün belirli bir yüzdesini mevduatta tutarak kalanını düşük riskli yatırımlarla çeşitlendirmeye ayırabilirsiniz. Örneğin, portföyünüzde altına da yer vermeyi düşünebilirsiniz.

Riski orta seviyelerde tutmak ama potansiyel yüksek getiri fırsatlarından da yararlanmak istiyorsanız yine çeşitlendirme yapabilir ve altının yanı sıra portföyünüze hisse senedi yoğun fonları dâhil edebilirsiniz.

6. Teknoloji Şirketlerine Yatırım Yapın

Hem Türkiye’de hem de yurt dışında teknoloji şirketleri yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor ve 2020’de bu durumun devam etmesi bekleniyor. Zira küresel olarak teknoloji şirketlerindeki büyüme ve kârlılık artışının süreceği öngörülüyor.

Teknoloji şirketlerine yatırım fonları aracılığı ile yatırım yapabilir veya yüksek getiri potansiyeli için portföyünüzün bir kısmında bu fonlara yer açabilirsiniz. Örneğin, İş Portföy’ün BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu, BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksinde yer alan hisse senetlerine yatırım yapıyor. 2019’da bu fonun net getirisi yüzde 77,70 olarak gerçekleşti.

Apple, Microsoft, Alphabet ve Alibaba gibi yurt dışındaki teknoloji şirketlerine de yatırım fonları aracılığıyla yatırım yapabilirsiniz. Örneğin, Ak Portföy’ün küresel çaptaki 20 teknoloji devi şirkete eşit ağırlıkla yatırım yapan Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu 2019’da yüzde 50,3 getiri sağladı. Buna benzer şekilde yurt dışı teknoloji şirketlerine odaklı olarak Yapı Kredi Portföy’ün Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu da bulunuyor.

İçerisinde bulunduğumuz 2020 hiç kuşkusuz alternatif getiri arayışının arttığı bir yıl olacak. Daha yüksek potansiyel getiriler için siz de bu tür alternatiflere yönelmeyi düşünebilir veya en azından portföyünüzün bir kısmında bu alternatiflere yer verebilirsiniz.

Getirileri Yüksek Tutmak İçin Ne Yapmalı?

Paranızı nereye yatıracağınıza karar vermeden önce seçeneklerin her biri hakkında iyi bir çalışma ve araştırma yapmanız önemlidir. Çünkü ancak bu şekilde hedeflerinize göre doğru bir seçim yapmanız mümkün olacaktır.

Çoğu zaman, yüksek risk yüksek getirileri de beraberinde getirir. Ancak, her zaman yüksek getiriler için yüksek riskler almak marifet değildir. Bunun ideali, doğru çeşitlendirilmiş ve risk dağılımı yapılmış bir portföye sahip olmaktır. Yani, yumurtaları kesinlikle tek bir sepete koymamak önemlidir.

Beklentilerinize uygun yatırım araçlarını seçip bir çeşitlendirme yaparak hem potansiyel olarak daha yüksek getiriler elde edebilir hem de olası riskleri dağıtarak portföyünüzü olası tehlikelere karşı koruma altına alabilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir