Yatırım

Finans Profesörü Özgür Demirtaş’tan Sağlam Bir Yatırım için 4 Tavsiye

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı ve Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş aktif olarak kullandığı sosyal medya hesabından yatırım tavsiyesi isteyen takipçileriyle, özel bir yatırım tavsiyesi değil ancak yatırım yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktaları paylaştı.

Sosyal medyada yaptığı tespit ve eleştirilerle dikkat çeken ünlü finans profesörüne göre sağlam bir yatırım için dikkat edilmesi gereken dört unsur şu şekilde:

“Portföyünüzde minimum 30 değişik varlık bulunmalı”

Cümlenin tam manasıyla böyle olmamakla birlikte, Demirtaş’ın burada portföy çeşitlendirmesinin önemini vurguladığı söylenebilir. Zira risk toleransınız, çeşitli varlıklara yönelik bilgileriniz ve yatırım için ayırdığınız zaman değişiklik gösterebileceği için portföyünüzde tutacağınız varlıkların ideal sayısı da sizin için farklı olabilir.

Farklı formlarda yapılabilen çeşitlendirme, yatırımlarınızı farklı yatırım türleri arasında dağıtmak anlamına gelir ve bu aynı zamanda riskinizi de dağıtır ve dengeler. Örneğin yatırım yaparken sadece bir ya da birkaç seçeneğe yönelirseniz, yatırımlarınız tamamen o varlıkların fiyatına bağlı kalır. Fakat çeşitlendirme yaparsanız, riskinizin büyük kısmını en aza indirmiş olursunuz. Yani çeşitlendirme yolu kullanılarak bir varlığın değerindeki olası bir düşüş bir diğerinin değerindeki muhtemel bir artışla karşılanabilir.

“Kulaktan dolma bilgiler ile yatırım yapılmamalı”

Kulaktan dolma bilgiler ile yatırım yapılmaması gerektiğini belirten Demirtaş burada yatırım yapmadan önce araştırma yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.

Öyle ki her yatırımcı aynı programa, bilgi birikimine ve risk toleransına sahip değildir. Bununla birlikte, sözde büyük tüyolar, yatırım tavsiyeleri ya da tahminlere takılıp kalmamanız için birçok sebep vardır. Mesela herhangi bir menkul kıymet için bir sonraki büyük tüyoyu aldığınız kişi en basitinden yanılıyor olabilir ya da haklı olsa bile kararını çoktan değiştirmiş olabilir. Bütün bunlar büyük tüyoları, yatırım tavsiyelerini ve tahminleri bir kenarı bırakarak yatırım kararı vermeden kendi araştırmanızı yapmanızın ne denli önemli olduğunu açıklıyor.

“Portföyünüzdeki riskli varlıkların oranı yaşınız ile ters orantılı olmalı”

Birçok profesyonel gibi Profesör Demirtaş da yatırımlarda risk toleransının yaş ile ters orantılı olmalısı gerektiği fikrini savunuyor gibi gözüküyor. Bu fikre göre ne kadar gençseniz o kadar çok risk, yaşınız ne kadar ileride ise de o kadar az risk almanız gerekiyor.

Mesela genç olduğunuz için yaşanacak iniş çıkışlara dayanıp uzun vadede piyasadaki yüksek getirilerden maksimum düzeyde yararlanabilecek ya da kayıplarınızı telafi edebilecek kadar vaktiniz var demektir ancak yaşınız ilerlediğinde, vakit daralacağından risk almak pek de mantıklı olmayacaktır.

Yatırımlarınızda ne kadar risk almanız gerektiğini belirlemek için basit bir hesaplama yapabilirsiniz. Şöyle ki yaşınızı 100’den çıkarabilir ve riskli gördüğünüz yatırımlarda kullanmak üzere ideal bir yüzde elde edebilirsiniz:

  • 20 yaşındaysanız yüzde 80
  • 40 yaşındaysanız yüzde 60
  • 60 yaşındaysanız yüzde 40 gibi.

“Kredi ile riskli yatırım yapılmamalı”

Son olarak Özgür Demirtaş kredi ile riskli yatırım yapılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Kredi alarak yatırım yapmayı mantıklı kılan tek şey, yatırım getirisinin kullanılan kredinin maliyetinden yüksek olması ve yatırımın risk ölçütünün düşük olmasıdır. Yatırımcıların, borsa veya türevleri gibi riskli yatırım türlerine borçlanarak girmesi genellikle tavsiye edilmiyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir