Yatırım

Portföy Nedir?

Portföy, aynı kişi veya kuruluş tarafından sahip olunan menkul kıymetler toplamı anlamına gelir. Kişiler ya da kuruluşlar farklı menkul kıymetler ve çeşitli türlerde yatırım araçlarını kullanarak portföy oluştururlar. Portföy, varlıkların tek veya azami olarak en az iki kıymete yatırılmasıyla oluşur. Portföy oluşturmadaki en temel amaç, yatırımcıların risk toleranslarını belirleyerek finansal kazançlarını garanti altına alma istekleridir.

Her yatırımcının risk toleransı farklıdır. Bu nedenle yatırımcılar alabilecekleri risklere göre portföylerini oluştururlar. Kimi yatırımcılar risk almayı sever ve yatırımlarını tek bir kıymete yönelik yaparlar. Fakat bazı yatırımcılar ise riskten kaçınarak varlıklarını iki veya daha fazla kıymete yönlendirirler, bu durumda portföy oluşur.

Portföy, yatırımcıların varlıklarını ister aynı, isterse de farklı özelliklere sahip kıymetlere yatırmasıyla oluşturulabilir. Örneğin, bir borsa yatırımcısı portföyünü oluştururken farklı sektördeki şirketlerin hisse senetlerini satın  alabileceği gibi aynı sektörde bulunan farklı şirketlerin hisse senetlerini de satın alabilir. Örneği biraz daha genişletecek olursak, varlığının bir kısmını belirli sektörlere ait şirketlerden hisselerine ayıran bir yatırımcı aynı zamanda varlığının belirli bir kısmını tahvil, bono ya da çeşitli fonlarda değerlendirebilir. İşte bu durumda yatırımcı kendi portföyünü ortaya çıkarır ve yönetir.

Portföy sayesinde kişi veya kuruluşlar yatırımlarını çeşitlendirerek, riskleri dağıtmaya çalışırlar. Şöyle düşünebilirsiniz; elinizdeki tek su testisi kırılırsa o anda içine su koyabileceğiniz bir başka testi olmaz fakat iki su testisiyle su doldurmaya giderseniz, biri kırılsa dahi diğerine su koyabilirsiniz. Yani söz gelimi, yatırım portföyünüzü geniş tutmanız olası riskleri azaltır.

Portföy çeşitlendirme risklerin dağıtılması gibi avantajlar sağlar. Fakat çeşitlendirme sonrasında daha fazla yatırım aracının yönetilmesi zorunluluğu, daha fazla analiz yapma gerekliliği gibi bazı dezavantajları da beraberinde getirir.

Burada asıl bilinmesi gereken, her yatırımcının bir portföye sahip olduğudur. Her yatırımcı kendi portföyünü oluşturup, yönetebileceği gibi aynı şekilde portföy oluşturan ve yöneten şirketler aracılığıyla da yatırımlarının yönetilebilmesini sağlayabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir