Repo Nedir?
Repo, 1980’li yılların sonlarına doğru özellikle yabancı bankaların öncülüğünde kullanılmaya başlanan ve kısa vadeli getiri sağlayan bir yatırım aracı olup geri alma taahhüdü ile yapılan satım işlemi şeklinde de özetlenebilir. Repo işlemine konu olan menkul kıymetler, hazine bonoları, banka bonoları, devlet tahvilleri ile Kamu Ortaklığı İdaresi ve TOKİ tarafından ihraç edilen borçlanma senetleridir.
Ellerinde bulunan birikimleri kısa vade de değerlendirmek isteyen yatırımcıların sık sık kullandıkları bir yatırım yöntemidir.
Repo yoluyla genellikle bankalar, yatırımcıya satacakları devlet tahvili ve hazine bonosu gibi sabit getirili bir menkul kıymeti önceden belirlenen bir fiyattan ve belirlenen bir tarihte geri almak üzere yatırımcıyla anlaşma yapmaktadır. Tabi bu alım satım arasında meydana gelen fark’ta, yatırımcıya gelir olarak yansımaktadır.
Yatırım Araçlarından: Repo Yatırımı
Ellerinde bulunan birikimi değerlendirmek için uzun vadeli bir yatırım düşünmeyen yatırımcılar, kısa vadeli faiz geliri elde etmek istediklerinde genel de başvurdukları yatırım aracı repo işlemidir. Yatırımcının baka ile yapmış olduğu anlaşma gereği, bankaların ellerinde bulunan hazine bonolarından, ileriki bir tarihle ve belirlenen bir fiyatla geri vermek üzere alır.
Aslında bu alışveriş karşılığında kural olarak banka, repo yaptığı menkul değeri teslim etmeli ve vadesi gelince anlaşma şartlarına uygun olarak geri almalıdır. Ancak uygulamada karşılaşılan bazı sorunlardan dolayı yatırımcıya hazine bonosunun veya devlet tahvilinin teslimi yerine düzenlenen bir makbuz verilir ve müşteride repo vadesi dolduğunda bu makbuzu bankaya ibraz ederek parasını nakit olarak alır.
Repo Kazandırır Mı?
Repo, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde iyi kazandıran bir yatırım aracıdır, zira enflasyon yüksek olunca faizlerde yüksek olur ve reponun gelir getiren kapısının anahtarı da bu faiz’dir. Ülkemizde genelde ticaretle uğraşan insanların ellerinde bulundurdukları nakitlerini 1 – 3 – 5 günlük repo işlemine tabi tutarak kısa vadeli gelir elde etme yoluna gitmektedirler.
Repo getirisinin hesabını da basitçe şöyle yapabiliriz:
Repo Getirisi = (Ana Para / 100) x (Basit Faiz / 365) x gün sayısı
Sonuç, vade sonunda elinize geçecek repo getirisini verecektir size.