Yatırım

Riskli Yatırım Nedir? En Riskli 10 Yatırım Aracı

Riskli yatırım, bir yatırımcının anaparasının tamamını veya bir kısmını kaybetmeyi göze aldığının bir ifadesidir. Öyle ki riskli yatırımlar, yatırımcılar için daha yüksek kazançlar getirebileceği gibi yüksek kayıpları da meydana getirebilir.

Genel olarak, yatırım nedir sorusuna cevap arayan yeni yatırımcılar riskli yatırımlardan ziyade daha güvenli gördükleri risksiz yatırım araçları üzerine yönelmeyi tercih ederler. Ancak, kayıpları göze alıyor olsalar bile kimi yatırımcılar da riskli yatırım araçları üzerinde yoğunlaşırlar.

Her şeye rağmen birçok yatırımcı tüm yatırımları güvenli veya riskli yatırımlar olarak sınıflandırırken, deneyimli yatırımcılar farklı risk seviyeleri ve türleri olduğunu anlarlar.

Riskli yatırım tercih eden bilinç yatırımcılar kaçınılmaz olarak çeşitlendirme yaparak bu tür riskli yatırımları da yüksek kazanç beklentisi ile özellikle kullanmayı tercih ederler.

Çeşitlendirme bazı riskleri azaltabilir, ancak tamamen değil. Yüksek getiri arayan yatırımcılar, sermaye kaybı da dahil olmak üzere beraberindeki yüksek riskleri karşılamaya hazır olurlar. İşte mevcut en riskli on yatırım türü şunları içerir:

1. Opsiyonlar

Kote edilmiş piyasa opsiyonlarının fiyatları hızla ve genellikle tahmin edilemez bir şekilde değişir ve açık pozisyonları satan veya pozisyonlarını açmak için sözleşmeler satın alanlar çok kısa sürelerde büyük miktarda para kazanabilir veya kaybedebilir. Deneyimli profesyoneller bu tür kısa vadeli işlemleri tercih edebilirler.

2. Vadeli İşlemler

Opsiyonlar gibi vadeli işlem sözleşmeleri de deneyimsiz ve eğitimsiz kişiler için yüksek riskli araçlar olabilir. Bu piyasada spekülasyon yapanlar, satın aldıkları sözleşmelerde temel pozisyonları işgal eden kurumsal yatırımcılara karşı çıkma eğiliminde olurlar. Pek çok finansal danışman size opsiyonların ve vadeli işlem sözleşmelerinin en iyi oyun enstrümanları olarak görüldüğünü söyleyecektir. Üstelik bunları kullanmayı sağlayan bazı güvenli ve muhafazakar stratejiler olsa da.

3. Sınırlı Ortaklıklar

Halka açık ortaklıklar genellikle nispeten istikrarlı olsa da, çoğu durumda küçük özel ortaklıklara dikkatli ve şüpheyle yaklaşılması gerekir. Her ortak, diğer tüm ortaklar tarafından gerçekleştirilen tüm eylemlerden sorumludur, bu nedenle, ilgili herkesin ortaklık çizgisini imzalamadan önce üzerine düşeni yapmaya istekli ve yetenekli olduğundan emin olması en iyisidir.

4. Kuruşluk Hisse Senetleri

Son yıllarda ülkemizde de birçok yatırımcı yurtdışı hisse senedi alımı seçeneğini değerlendirir. Bu anlamda penny stock olarak bilinen kuruşluk hisse senetlerine de değinmek gerekir. Örneğin, bir dolardan daha az hisse ile işlem gören hisse senetleri, doğru şirketi bulursanız büyük miktarda kar sağlayabilir. Bunun aksine, çoğu size önemli miktarda oynaklık ve öngörülemezliği beraberinde getirir. Bu da dikkatli olmazsanız büyük kayıplar yaşamanıza sebep olabilir.

5. Alternatif Yatırımlar

Sanat eserleri, koleksiyonlar, hedge fund olarak bilinen koruma fonları, değerli metaller, petrol ve gaz kiralamalarında telif hakları, tüm olasılıkları dikkatli bir şekilde araştıran ve analizlerini doğru bir biçimde yapanlar için iyi sonuçlar sağlayabilir. Ayrıca, alternatif yatırımlar önemli ölçüde değer kaybedebilir veya bazı durumlarda pratik olarak değersiz olabilirler ve bu yatırımların fiyatlarını çok belirgin bir piyasa belirleyebilir.

6. Düşük Değerli Tahviller

Başlangıçta derecelendirilen veya yatırım derecesinin altına düşürülen şirketler, yatırımcıları çekmek için istikrarlı rakiplerinden daha yüksek faiz oranları ödemek zorunda kalırlar. Bununla birlikte, göreceli istikrarsızlıkları, yükümlülüklerini yerine getirmeme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir; bu, daha az ciddi durumlarda gelirin geçici olarak kesilmesine ve tam iflas durumunda anapara veya toplam kayba yol açabilir.

7. Kaldıraçlı ETF’ler

Kaldıraçlı borsalarda işlem gören fonlar, bugün piyasalardaki en değişken enstrümanlar arasındadır. Genellikle borsa yatırım fonu olarak da bilinen ETF’ler çoğu zaman temel bir endekse veya başka bir kıyaslama endeksine bağlıdır ve temelde veya birden fazla sayıda ona karşı hareket ederler. Kaldıraçlı her işlemde olduğu gibi ETF’ler de yüksek kayıplar beraberinde getirebileceği için dikkat etmek gerekir.

8. Gelişmekte Olan Piyasalar

Dünyanın az gelişmiş bölgelerindeki birçok girişim, ilk yıllarında patlamalı bir büyüme gösterse de, aynı zamanda birçok risk türüne karşı savunmasızdır. Bunların başında siyasi ve askeri durumların yanı sıra döviz kurlarından kaynaklanan kur riski gelir. Yatırımcıların yurt dışı piyasalara açılmadan önce bu gibi riskleri düşünmesi gerekir.

9. İlk Halka Arzlar

Birçok ilk halka arz umut verici görünse de, genellikle beklendiği gibi sonuçlanmayabilir. En riskli halka arz türü, ödenmemiş hissesi olmayan yeni bir şirkettir. Buradaki yatırımcılar, analiz edecek tarihsel verilere sahip değildir ve kararlarını şirketin öngörülen iş modeline ve başarı olasılığına dayandırmalıdır. İstatistiksel olarak konuşursak, beş halka arzdan dördü ilk beş yılda ilk fiyatlarının altında işlem görür.

10. Kaldıraçlı İşlemler

Düşük sermayeler ile yatırımcıların yüksek pozisyonlarda işlem açmalarını mümkün hale getiren kaldıraçlı işlemler, genel olarak riskli yatırım araçlarının başında gelir. Kaldıraç her ne kadar yüksek kazançları beraberinde getirebilecek olsa da yatırımcı sermayesinin tamamını ortadan kaldırabilir.

Genel olarak risksiz yatırım araçları da dahil olmak üzere tüm yatırımlar en az bir tür riske tabidir. Ancak bazı yatırımlar diğerlerinden çok daha fazla risk taşır. Burada listelenen yatırımlar bazı durumlarda önemli getiriler sağlayabilir.

Toparlamak gerekirse bu tür riskli yatırım araçlarına yatırılan para, hızla ve kalıcı olarak kaybolabilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için yatırım danışmanızdan fikir almanız mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir