Yatırım

Sanal Gerçeklik Yatırımı için 4 Hisse Senedi

Devrimci yeni teknolojiler olarak karşımıza çıkan sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), dünyayı görme şeklimizi değiştirmeye başlıyor. Bu iki teknoloji henüz olabildiğince yaygınlaşmamış olsa da, yakın zamanda kitlelerce daha fazla benimsenmesi güç gözükmüyor.

Şu an için başlangıç safhasında olduklarını kabul edebileceğimiz VR ve AR teknolojileri, analist ve teknoloji araştırmacılarına göre 2021 yılına kadar 60 milyar dolardan fazla büyülükte bir pazar oluşturacak.

Alphabet, Facebook, Sony ve Activision Blizzard gibi dev şirketler, bu heyecan verici yeni teknoloji alanlarına yatırım yapmayı sürdürürken, yatırımcıların da AR ve VR alanlarındaki potansiyellerden en iyi şekilde yararlanmaları mümkün.

Facebook

VR alanında en agresif çalışmaları gerçekleştiren ve bu konuda önemli bir vizyon edinen sosyal ağ devi Facebook, 2014 yılında yaklaşık 3 milyar dolarlık bir bedelle sanal gerçeklik şirketi Oculus’u satın aldı.

Şirketin ilk ürünü olan sanal gerçeklik kaskı Oculus Rift, bir adet sanal gerçeklik gözlüğü ve kulaklık setine sahipti. Ancak Oculus Rift’in 599 dolar gibi yüksek bir fiyat etiketine sahip olması cihazın kitlesel pazarda tutunmasını zorlaştırdı.

Rift’in aksine pazara çıkması beklenen yeni ürün Oculus Go’nun 199 dolara satışa çıkması bekliyor. Bununla birlikte, önceki cihaza kıyasla Oculus Go’nun kullanım için bir telefon veya bilgisayara ihtiyaç duymayacağı belirtiliyor. 2019’da piyasa sürülecek olan cihaz, Facebook’un uzun vadeli VR planlarını gerçekleştirmeye devam ettiğinin en somut göstergelerinden.

Cihaz bir yana, sosyal ağ devi için VR teknolojisinin gerçek kazanımı yazılımlarında yer alıyor. Zira 2,1 milyardan fazla kişi Facebook servislerini kullanıyor ve bu da şirket için hali hazırda elinde tutuğu büyük bir pazara işaret ediyor.

Daha basitçe söylemek gerekirse, hali hazırda Facebook platformlarından birine üye olan herhangi bir kişinin, şirketin VR cihazını satın alarak kullanma ihtimali son derece yüksek.

Facebook’un bu yeni teknoloji sayesinde, daha fazla veri toplama ve reklamcılık fırsatları yaratma ya da daha açık bir ihtimalle sosyal platformlarını kullanıcıların hayatının merkezinde tutma olasılığının bir hayli yüksek olduğu söylenebilir.

Activision Blizzard

Facebook gibi Activision Blizzard da sanal gerçeklikte basit bir oyuncu değil, aynı zamanda e-Spor’un yükselmesi sayesinde de ATVI son dönemlerde önemli bir hisse senedi.

VR, mevcut videolar gibi görüntülerle örtüşen yeni bir araç, ancak video oyunlarına çok benzer şekilde etkileşime dayalı ve Activision Blizzard bu alanda yeterli uzmanlığa sahip bir şirket.

VR ve AR teknolojileri gelecekte imalattan sağlık hizmeti alanlarına kadar genişleyebilir, ancak bu teknolojilerdeki en büyük tüketici talebinin video oyunları için oluşacağını söyleyebiliriz. Bu da hiç kuşkusuz video oyun sektöründeki şirketler için itici bir güç olacaktır.

2016’da piyasaya sürülen Sony’nin PlayStation VR platformu için Call of Duty tecrübesinin dışında Activision Blizzard, VR için fazla bir çalışma yapmadı. Tabii bu, şirketten VR ve AR teknolojileri için büyük hamleler görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

Activision Blizzard, VR teknolojisine taşıdığı Call of Duty dışında birçok popüler oyuna ve sektördeki en başarılı geliştirme takımlarından birisine de sahip.

Son on yılda, sanal dünyalar kurarak milyonlarca oyuncuyu çeken ve büyük bir oyuncu kitlesini elinde tutan Activision Blizzard’ın sektörde herhangi bir yayıncı şirketten gelecek olası bir rekabet için iyi konumlandığı ve dikkate değer bir potansiyel barındırdığı söylenebilir.

Alphabet

Şimdiye kadar Alphabet, Cardboard ve Daydream ile VR alanında önemli bir ilerleme kaydetti. Şirket VR ve AR teknolojilerinden yararlanmak için lider olduğu içerik, reklamcılık ve uygulama satışlarında yeni fırsatlar yaratabilir.

Alphabet, VR ve AR pazarında müthiş bir oyuncu olmak için hali hazırda bir dizi rekabet avantajı ve ürüne sahip. Şirkete ait YouTube, video paylaşımı ve yayın akışları için lider bir platform. Öte yandan şirketin Android işletim sistemi, dünyanın en çok kullanılan mobil platformu ve yüksek ihtimalle de VR ve AR gelişiminde belirleyici bir rol oynayacak.

Karma gerçeklik platformları büyük olasılıkla yeni ve değerli kullanıcı verilerini açığa çıkartacak ve Google’ın arama ve reklam alanındaki hakimiyeti Alphabet’in bu teknolojilere uyarlanmış reklamlar sunması için iyi bir fırsat yaratacaktır.

Bütün bunların yanı sıra Alphabet, Android uygulama mağazasında satılan VR ve AR yazılımlarından da elde edilen kazançların bir kısmını talep ederek gelir elde edebilecektir.

Özetle, Alphabet’in karma gerçeklik teknolojisinin yaygın şekilde benimsenmesinden faydalanabilecek en iyi konumdaki şirketler arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Sony

Hisse senetleri Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Japon teknoloji devi Sony, PlayStation VR ürünü sayesinde bu alanda kısa zamanda hızlı bir başarı grafiği çizdi. Geçtiğimiz yıl, şirketin 900.000 adetten fazla PlayStation VR sattığını öğrendik.

Bu, yatırımcılar için büyük sürpriz olmadı. Zira Sony, donanım üreticileri arasında tartışmasız en iyi VR pazarlama yaklaşımına sahipti. Bununla birlikte, şirket yeterli oyun sağlamak ve VR platformuna daha fazla kullanıcı çekmek için 230’un üzerinde geliştiriciyle de ortaklık kurdu.

Sony’nin oyun alanındaki PlayStation avantajını göz önünde bulundurursak, gelişmekte olan VR pazarına yatırım yapmak için iyi bir alternatif olduğu söylenebilir.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir