Bazı yatırımcılar sokaklarda kan akıyorken hisse satın alırlar, peki neden?
Her aşırı gelenekçi ve dengeli yatırımcı bilir ki bazen iyi bir şey olduğunda değil de herkes pozisyonundan çıktığında satın almak gerekir. Nasıl ki birçok büyük sporcu seyircilerin ilgisini kaybettiği zaman düşüşe geçiyorsa büyük şirketlerin hisseleri de kararsız yatırımcıların sıvışmasıyla değer kaybeder.
Baron Rotschild‘in ve Sir John Templeton‘ın dedigi gibi; akıllı yatırımcılar sokaklardan kan akıyorken hisse satın alırlar, akan kan kendi kanları olsa bile.
Hatta Fransız İmparatoru Napolyon’un Waterloo Savaşı’nı kaybettikten sonra söylediği rivayet edilen bir sözü var: sokaklarda kan akarken arsa alacaksın.
Tabii bu meşhur yatırımcılar satın alın derken çöp hisselere para bayılın demiyor. Demek istedikleri şey, bazı zamanlar olur ki iyi yatırımlar fazla satış yapar ve bu zamanlar hazırlıklı ve cesur yatırımcılar için satın alma fırsatlarıdır.
Bir hissenin fazla satış yapıp yapmadığını ölçmenin belki de en klasik yolu fiyat-kazanç oranı ve şirketin kağıt üstündeki değeridir. Bu iki ölçüt de gerek geniş piyasada, gerekse spesifik endüstrilerde iyi yapılandırılmış tarihsel normlara sahiptirler.
Şirketler yapay veya sistemsel nedenlerden dolayı tarihsel ortalamaların altına girdiklerinde akıllı yatırımcılar fırsatın kokusunu alıp paralarını ikiye katlarlar.
Boeing
Hazır 11 Eylül anılıyorken buradan örnek verelim. 11 Eylül terör saldırılarından sonra dünyanın tam anlamıyla ÖDÜ KOPTU. Dünya kısa süre içinde uçmayı bıraktı.
Boeing hisseleri, 11 Eylül’ün ardından havayolu şirketlerinin zorlanacağı haberleri ve bazı şirketlerin uçak siparişlerini iptal etmesiyle sert düştü.
Fakat Boeing’in hisse senedi 11 Eylül’den sonra tamamıyla dibe vurmadı, o tarih itibarıyla sonraki yıllar içinde kat kat arttı. Boeing, hayatta kalacağına bahse giren tüm yatırımcıları ödüllendirildi.
Pijama
İnsanların bazı davranışları hiç beklenmedik sonuçları ortaya çıkarabiliyor ve böyle durumlarda yatırımcıların alışılagelen basit göstergelerden daha fazlasını görmeleri gerekiyor.
Mesela ABD’de 11 Eylül olayları yaşandığında hiç beklenmedik bir ürün olağanüstü satış yaptı: pijama. Yaşanan olay sonrasında insanlar dışarıya çıkmak istemedikleri için pijama satışlarında adeta patlama yaşandı. Kabuğa çekilme etkisi!
İlk Roket
Dünyanın en güçlü devletlerinden birinde dönemin en gösterişli kuleleri yıkılıyor, fazlaca insan ölüyor, hükümet ve medyanın da etkisiyle herkes intikam peşinde koşuyordu.
Beklenen oldu. ABD Afganistan’a saldırı planları yapmaya başladı. Afganistan’a saldırının ardından savunma endüstrisi “ilk roketi” Wall Street’te fırlattı. Raytheon, “hayalet uçak” B-2’leri üreten Northrop Grumman, General Dynamics gibi şirketlerin hisseleri delicesine prim yaptı. Ne olacağını tahmin etmek ne kadar zor olabilirdi ki?
Söz gelimi, her zaman her şeyin yeterince iyi olması ve yolunda gitmesi gerekmez. Böyle zamanlar bazı yatırımcılar için en iyi fırsatları yaratabilir. Benzeri durumlarda fırsat yakalamak için herkesin sizinle aynı fikirde olmadığından emin olmanız işe yarayabilir.