Temel Anlamda Yatırım Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ekonomist üzerinde, siz okuyucularımıza zaman zaman yatırım konularında tavsiyelerde bulunmaktayız. Fakat yatırıma başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç detay bulunuyor. Bu detaylar iktisadi anlamda tam olarak yatırımın ne olduğu bilgisi konusunda size yardımcı olacak. Yatırımla ilgili bu detayları öğrenmeniz tekniksel daha da doğrusu ekonomi açıdan size fayda sağlayacaktır.
Yatırım, var olan sermaye malları ve donanımı stokuna belir bir dönem içinde yapılan net eklentidir diyebiliriz. O halde yatırımın sermaye birikimiyle ilgili bir kavram olduğunu söyleyebiliriz. Yatırım farklı ekonomistler tarafından değişik şekillerde tanımlanıyor olsa da varılmak istenen sonuç aynıdır.
Yatırım ve Ekonomi
Yatırım, ekonomiye bağımsız bir kavram olarak Keynes ile girmiştir. Keynes’e göre yatırım, “belirli bir dönemde –özellikle bir yıl- sermaye teçhizatına yapılan net ilaveler” olarak tanımlanmıştır. Bizim kullandığımız ‘yatırım’ ise halk arasında kullanılan farklı bir kavram olarak ortaya çıkıyor.
Gayrimenkul Yatırımı
Gelir sağlamak ya da gereksinimini karşılamak amacıyla, bir başkasının elindeki gayrimenkullerin (örnek olarak: Arsa, tarla, bina, fabrika vb.) satın alınması, yatırım sözcüğüyle ifade edilmektedir. Oysa, bu gibi parasal alım ve satımlar, ekonominin toplam varlığına hiç net değer ilave etmemektedir. Yalnızca var olan bir takım gayrimenkuller el değiştirmektedir. Bu gayrimenkullerin alınması birey ve firma açısından yatırım sayılabilirse de, makro-ekonomik açıdan yatırım sayılamazlar.
Hisse Senedi Yatırımı
Yine günlük konuşmada gelir sağlayan hisse senedi (aksiyon-esham) , tahvil (obligason-borç senedi) gibi değerli kağıtların alımına yatırım denilmektedir. Ekonomi biliminde ise bu işleme plasman denilmektedir. Kıymetli evrak, yeni çıkarılmış olabileceği gibi, eskiden de çıkarılmış olabilir. Fakat bu tür değerli kağıdın alımı belirli kişiler için veya firmalar için yatırım olurken; aynı kıymetli evrakın satışı, satan firmalar ve kişiler açısından olumsuz yatırım olacağından, makro-ekonomi açısından net sonuç sıfırdır.