Trend Analizi Nedir, Trend Analizi Nasıl Yapılır?
Trend analizi, hiç kuşkusuz ki teknik analiz yönteminin en önemli yapı taşlarından biridir. Trend analizi ile bir menkul kıymetin genel yönünü belirlemek ve öngörmek mümkün olabilmektedir.
Trend analizi yapmak yatırımcıların hisse senetleri veya diğer menkul kıymetlere yönelik fiyat değişikliklerine dair öngörülerde bulunmalarına yardımcı olmaktadır. Üstelik daha da önemlisi ilgili yatırımlara yönelik büyük resmi görebilmeleri açısından önem teşkil etmektedir.
Trend analizi, genel olarak trend çizgileri kullanımı başta olmak üzere, destek ve direnç arasındaki ters roller dikkate alınarak belirli yatay fiyat seviyeleri veya bölgeler dikkate alınarak yapılabilmektedir.
Birçok yatırımcı tarafından kullanımı tercih edilen trend analizine dair bilinmesi gereken birtakım kavramlar ve yöntemler bulunmaktadır. Bu kılavuzda, trend analizi nedir ve trend analizi nasıl yapılır gibi sorulara cevap vermeye odaklanacağız.
İçindekiler
Trend Analizi Nedir?
Trend analizi, bir değişkenin tarihsel eğilimler temelinde geleceğe yönelik fiyat hareketlerini anlamaya yardımcı olan istatistiksel bir araçtır. Farklı bir deyişle, geçmiş verileri göz önünde bulundurarak gelecekteki davranışları tahmin etmeyi sağlamaktadır.
Trend analizi yapan bir yatırımcı birden fazla zaman dilimine dair veriler toplamakta ve bazı anlamlı bilgiler elde etmek için topladıklarını yatay bir doğrultuda çizmektedir.
Bununla birlikte, bir hareketin trend durumuna gelmesi için belirli bir süre olmadığını ancak, hareketin ne denli uzun olursa, o kadar iyi olacağını da bilmek gerekmektedir.
Trend Türleri Nelerdir?
Trend analizi yapmayı öğrenmek isteyen herkesin ilk etapta belirli türlere aşina olması önemlidir. Bu kapsamda trend türlerinin öğrenilmesi önem teşkil etmektedir. Bilinmesi gereken temel üç trend türü bulunmaktadır.
Yükseliş Trendi
Piyasaların ve varlıkların yukarı yönde hareket ederek fiyatların yükselmesine neden olan eğilim yükseliş trendini ifade etmektedir. Piyasadaki genel duygu ve davranışların ılımlı seyir izlemesi, çoğu zaman ekonomide patlama zamanını işaret etmektedir.
Düşüş Trendi
Bu trend türü, ayı piyasası olarak bilinen alanda; finans piyasaları, ekonomi ve varlık fiyatlarının aşağı doğrultuda hareket etmesi anlamına gelmektedir. Genel bağlamda yatırımcı duyarlılığının uygun olmadığı veya şirketlerin küçülmeye gitmesi düşüş trendi için iyi bir örnektir.
Yatay Trend
Ekonomi ve varlık fiyatları aşağı veya yukarı yönde hareket etmiyorsa, bu durum yatay trend ile açıklanmaktadır. Yatay trend, aynı zamanda belirli bir zaman diliminde yukarı hareketlenme ve ardından aynı seviyede aşağı hareketlenme anlamına da gelmektedir. Yatırımlara ne olacağı ön görülemediği için bunun riskli bir hareket olarak da tanımlanması mümkündür.
Trend Analizi Nasıl Yapılır?
Trend analizi yapmaya başlamak için öncelikle, tahvil piyasası veya hisse senedi piyasası gibi analiz edilmesi gereken yatırımın belirlenmesi gerekmektedir. Öte yandan, özellikle hisse senedi piyasası için örneğin, ilaç ya da otomobil gibi belirli bir sektörün de seçimi önemlidir.
Bu seçimi gerçekleştirdikten sonra, genel performansın incelenmesi mümkün olmaktadır. Bunun için de teknolojideki değişiklikler, devlet düzenlemeleri veya ilgili sektörü etkileyen iç ve dış dinamikleri incelemek gerekmektedir.
Öyleyse bu durumda, bir analistin, seçtiği öğenin gelecekte ne yöne doğru hareket edeceğini öngörmek için topladığı ilgili verilere odaklanması ve bunları incelemesi gerekecektir. İşte tam da bu şekilde bir analistin trend analizi yapması mümkün olacaktır.
Trend Analizi Stratejileri Nelerdir?
Bilinmesi gereken birkaç temel trend analizi stratejisi bulunmaktadır. Bu stratejiler ile işlem sinyalleri veren veya ters hareket hususunda uyarı sağlayan göstergelere ulaşmak mümkün olmaktadır.
Trend analizi yapan analistlerin yaygın olarak en çok kullandığı stratejiler veya alım satım sinyalleri şunlardır:
Hareketli Ortalamalar
Kısa vadeli hareketli ortalamanın, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerine çıkması durumunda uzun pozisyon olarak ifade edilen satın alma sürecine girilebilmektedir. Diğer açıdan, kısa vadeli hareketli ortalamanın altına düşülmesi halinde de kısa pozisyona girilmesi mümkün olabilmektedir.
Momentum Göstergeleri
Herhangi bir menkul kıymet veya yatırım için ilgilenilen bir hisse senedi sağlam bir momentum gösterdiğinde uzun bir pozisyon açılabilmektedir. Bu stratejide çoğu zaman analist, momentumu ölçmek için Göreceli Güç Endeksi (RSI) kullanmayı tercih etmektedir.
Trend Çizgileri ve Grafik Modelleri
Trend analizi yapan bir analist bu stratejiyi ele alarak, trend çizgisi yukarı yöne hareket ederken uzun pozisyona girebilmektedir. Bu tür pozisyonlara girilirken, kilit trend çizgisi destek seviyesinin altına bir stop loss koymak önem teşkil etmektedir.
Gelir ve Maliyet Analizi
Yapılan bir trend analizi hisse senedi fiyat hareketlerini öngörmenin yanı sıra gelir ve maliyeti ölçümlemek için de kullanılmaktadır. Analistler, bir şirketin maliyet ve gelir bilgilerini birden çok döneme ait bir eğilim çizgisi üzerinden çizebilmektedir. Ardından bu bilgiler ışığında eğilimleri ve tutarsızlıkları belirlemeye odaklanabilmektedir.
Trend Analizi Dezavantajları Nelerdir?
Trend analizi birtakım çeşitli dezavantajlara sahiptir. Bu dezavantajların başında da trend analizinin analistleri, her zaman yüzde yüz doğru sonuca ulaştırmaması yer almak almaktadır.
Bu hususta yatırım dünyasında da sıkça ifade edilen bir durumu da belirtmeden geçememek gerekmektedir. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz açıklama, geçmiş davranış ve performansların her zaman geleceğin göstergesi olmadığı anlamına da gelmektedir.
Geçmişte olanların geleceğin göstergesi olmaması durumunu, menkul kıymetin fiyatlarını farklı unsurların etkilemesi ve bu faktörlerin zaman içinde değişmesi olarak açıklamak mümkündür.
Ek olarak, trend analizi yöntemi eleştiricileri, hisse senedi fiyatlarının zaten halihazırda tüm bilgileri yansıttığını ve piyasaların verimli olduğunu iddia etmektedir. Elbette bu da tarihin tekerrür etmeyeceği anlamına gelmektedir.
Bütün bunlar göz önüne alındığında, daha iyi tahminlerde bulunarak doğru öngörülere ulaşmak için teknik analiz yönteminin de derinlemesine araştırmalar yapılarak desteklenmesi önerilmektedir.
Trend Analizi Neden Önemlidir?
Trend analizi, bir hisse senedinin gelecekteki hareketini belirlemek için kullanılan yaygın bir tekniktir. Teknik analizin bir parçasıdır ve geçmiş performans temelinde hisse senedi hareketini tahmin etmektedir.
Ayrıca trend analizi yönteminin, geçmiş performanslar özelinde hisse senedi hareketlerini öngörmeye fayda sağladığının da tekrar altını çizmek gerekmektedir.
Bu analiz yöntemini kullanmadaki nihai hedef, potansiyel yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmaktır. Bir eğilim gerek yukarı gerekse de aşağı doğrultuda hareket edebilmektedir.
İşte tam da bu nedenle trend analizi, yatırımcıların kazanç kaybı yaşamamak için bir hissenin çıkış noktasını belirlemek adına önem teşkil etmektedir. Bu açıdan da trend analizi kullanımı fayda sağlamaktadır.
Trend Analizi Örneği
Trend analizinin daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek vermek de gerekmektedir. Böylece yatırımcıların bir trend analizi örneği ile neler yapabileceklerini ve hangi sonuçlara ulaşabileceklerini görmeleri mümkün olacaktır.
Örneğin, trend analizi yapan bir analistin, belirli bir hisse senedine yönelik son beş gün boyunca günlük yüzde 2 artış tespit ettiğini düşünelim. Bir de, daha önce hisse senedi bu seviyede yükseldiğinde, trendin üç aydan fazla sürdüğünü varsayalım.
Trend analizi yaparak bu veriler ışığında, analistin yatırımcılara hisse senedini şimdi satın almalarını ve üç ay sonra ilgili hisse senedini satmalarını önermesi büyük ihtimal dahilinde olacaktır.
Küçük bir ekleme de yapmak gerekir ki, bir analist, kâr potansiyelini maksimum seviyeye çıkarmak için bu analiz yöntemini kullanmakla birlikte, genel piyasa koşullarından bağımsız bir şekilde hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler bağlamında da trend analizini kullanabilmektedir.
Trend Analizinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Trend analizi, dünya genelinde birçok analistin hisse senetleri başta olmak üzere, herhangi bir menkul kıymetin hareketlerini öngörmek için başvurduğu yöntemlerden biridir.
Ancak tabii, trend analizi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunmaktadır. Çünkü trend analizi yapmak pek de kolay bir iş değildir. Detaylara dikkat etmeyi ve özellikle de piyasanın net olarak anlaşılmasını gerektirmektedir.
Son olarak, yine belirtmeden geçmemek gerekir ki, sadece trend analizi yapmak ve bunun sonuçlarına göre hareket etmek riskli olabilmektedir. Bu sebeple de mutlaka hem geçmiş hem de güncel olayları da doğru analiz etmek ve bunları tamamlayıcı olarak kullanmak önem arz etmektedir.