Yatırım

Daha İyisine Hazırlanın: TV Streaming Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

Film ve diziler gibi klasik televizyon içeriklerinin, İnternet üzerinden yayınlanarak dijital ortamda tüketicilere sunulması “TV streaming” olarak isimlendiriliyor. Türkçemizde ise bu, “İnternet televizyonu” olarak biliniyor.

İnternet televizyonu platformları görece olarak gerçekten kısa bir zamanda büyük bir sektör oluşturdu. Bu sektörün hızla büyümeye devam etmesi pek de sürpriz değil. Zira bu sektör yeni bir çağ başlattı: “binge” çağı. Öyle ki ecnebi dostlarımızın “Binge-watching” dediği, mesela bir oturuşta bir dizinin tüm bölümlerini izlemeyi ifade eden bu şey, dünyada bir hayli popüler.

Aynı zamanda yeni bir dizi ya da belgesele başlayıp bitirmek hem güncel kalmanın hem de sohbetlere dahil olup dışarıda kalmamanın kaçınılmaz bir yolu oldu.

Sektörün mihenk taşlarından olan Netflix (NASDAQ: NFLX), bir internet televizyonu olarak ilk kez 2007 yılında ortaya çıktı. O zamandan bu yana film ve TV içeriklerini tüketme alışkanlıklarımızı değiştirdi. Şirket tamamen yeni bir sektör ve talep yarattı.

11 yılın ardından bugün, tüketiciler için film, dizi ve diğer TV içeriklerini izlemeye olanak sağlayan birçok platform ortaya çıktı. Türkiye’de puhutv, ve BluTV bu sektörün ilk isimlerinden oldu.

Kuzey Amerika’ya baktığımızda, Amazon (NASDAQ: AMZN), Hulu ve Sling TV platformlarını görüyoruz. Hatta HBO, ve Showtime gibi ABD’nin en popüler televizyon kanallarının bile içeriklerini yayınlamak için kendi platformlarını oluşturduklarına şahitlik ediyoruz.

Netflix’in tüketiciler için takıntılı bir alışkanlık haline geldiğini gördükten sonra, diğer şirketlerin de içeriklerini paylaşma biçimlerini değiştirmeye başlamaları tabii ki beklenmedik değildi.

Kablolu TV’ler Kan Kaybediyor

İnternet televizyonlarına bilgisayarlardan, akıllı telefonlardan veya akıllı televizyonlardan erişmek mümkün olsa da, hala birçok televizyonda bu platformlara erişmek mümkün olmuyor.

Tüketiciler internet televizyonlarını izleyebilmek için ek cihazlara ihtiyaç duyuyor. Bu cihazların en iyilerini de Roku (NASDAQ: ROKU)  ve Amazon sağlıyor.

Roku’nun halihazırda sattığı birkaç cihaz var. Bütçe dostu bu cihazlar TV’lere kolayca takılıp kullanılabiliyor. Roku ayrıca televizyon üreticileri ile de ortaklık kurdu. Bu ideal. Zira bir tüketici yeni bir televizyon aldığında başka bir cihaz satın almak zorunda kalmıyor.

Amazon’un Fire TV Stick ve Amazon Fire TV isminde iki cihazı var. Fire TV Stick, tüketicilerin halihazırda sahip oldukları televizyonlarından çeşitli internet televizyonu platformlarına erişmek için bütçe dostu bir yol sunuyor. Şirketin Fire TV’si ise tüketicilere Netfix, Amazon ve HBO’daki 250 binden fazla içeriği sunan bağımsız bir cihaz. Ayrıca bu cihaz diğer ağlardan müzik ve diğer video içeriklerine de erişimi kapsıyor.

Tüketiciler eskinden televizyon yayınlarını izlemek için farklı bir seçenekleri de olmadığından kablolu TV şirketlerine yüksek faturalar ödüyordu. Elbette, şimdi bolca seçenekleri var.

Tüketiciler Roku ve Amazon Fire TV gibi cihazlardan hem Netflix, Hulu gibi platformlara hem de yayınlarını internet ortamına taşıyan HBO, Showtime gibi kanallara ait tüm içeriklere erişim sağlayabiliyor.

Bir dijital ölçüm şirketi olan Conviva’nın yeni verilerine göre, bir önceki yıla göre üçüncü çeyrekte video-görüntüleme sürelerinde yüzde 63’lük bir artış yaşandı. Conviva CEO’su Bill Demas, internet televizyonu tüketiminde yavaşlama belirtisi olmadığı gibi, tüketimin hızla artmaya devam ettiğini söylüyor.

İnternet televizyonları yükselişini sürdürürken kablolu TV dağıtıcıları da bu değişimden büyük yara alıyor.

Spectrum markası altında kablo hizmetini sağlayan Charter Communications, 2018’in ilk çeyreğinde 122.000 TV abonesini kaybettiğini açıkladı. Bu bir abartı değil. Kablolu TV şirketleri son yıllarda müşterilerini ciddi oranda kaybediyor.

Daha İyisine Kendinizi Hazırlayın

Roku gibi şirketler kablolu TV şirketlerinin kaybını fırsata çeviriyor. Roku geçen yıl halka açıldı. Şirketin hisseleri bir yıldan biraz uzun bir sürenin ardından yüzde 300 değer kazandı. Hisseleri 14 dolardan halka arz edilen şirketin hisse fiyatı 5 Kasım itibarıyla, 54.60 dolar.

Halka arz döneminde Roku hisselerini satın aldığınızı düşünün. Elinizdeki hisseler bugün yaklaşık yüzde 300 daha değerli olacaktı. Bu nedenle, piyasaya yeni çıkan ve büyüme potansiyeli bulunan bu şirketi takibe almanızın yararlı olacağını düşünüyoruz.

Roku gibi şirketler yatırımcılarını peşi sıra ödüllendirirken, kablolu TV şirketlerinin tüketicileri tekrar içeriye çekmenin yollarını bulmak için çabaladıklarını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda, bu sektörün büyük bir potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Güncel kalmakta fayda var.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir