UNICEF’in Yatırım Yaptığı 6 Blockchain Girişimi
Bitcoin ve Ethereum, Blockchain dünyasında hiç kuşkusuz yepyeni bir ufkun doğmasını sağladı. Bu alan hızla büyümeye devam ederken birçok şirket, devlet ve yardım kuruluşu bu alana yatırım yapıyor ve yeni girişimler destekleniyor. Bu destekleri sağlayanlardan biri de UNICEF.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Yardım Fonu’nu temsil eden bir kuruluş olan UNICEF, 1946’da BM tarafından, II. Dünya Savaşı’ndan sonra kötü durumda olan bölgelerde çocuklara yardım etmek için kuruldu. İlk etapta bu yardımlar gıda, ilaç ve diğer bakım hizmetlerini sağlamayı içeriyordu.
1953’e gelindiğinde UNICEF’in yardım ve hedefleri kadınlara da uzanmaya başladı. Şu anda sanki örgüt yaşına ve cinsiyetine bakılmaksızın tüm insanlara yardım etmeyi hedefliyormuş gibi görünüyor.
Ocak 2018’de UNICEF, blockchain teknolojisini kullanan yeni şirketler için bir çağrı yayımladı. Kuruluş mal ve hizmetleri insanlığa fayda sağlayacak olan blockchain şirketlerine yatırım yapacağını duyurdu.
Yüzlerce başvuru ve uzun süren inceleme aylarının ardından UNICEF, her birine 100.000 dolar yatırım yapmak üzere altı yeni girişim seçti.
Bugün, UNICEF’in yatırım yapmaya değer gördüğü altı blockchain girişimine bakıyoruz.
İçindekiler
1. W3 Engineers
Khulna, Bangladeş merkezli bir şirket olan W3 Engineers, mobil mesajlaşma uygulamasında temel olarak blockchain kullanıyor.
W3 Engineer’ın uygulamasını bu kadar çekici kılan şey, kullanıcılarını bağlamak için ağ teknolojisini (bir iletişim cihazları ağı) kullanıyor olması. Zira bu teknolojide cihazların internete bağlı olması gerekmiyor. Ne kadar fazla cihaz bağlanırsa ağ o denli güçlü oluyor.
W3 Engineers, dünya genelinde şiddet ve yoksulluk gibi büyük sorunlarla mücadele eden 68 milyonu aşkın insanı yardımseverlerle buluşturmak için blockchain uygulamasını kullanmayı amaçlıyor. Uygulamanın yardıma ihtiyacı olanlara eğitim, sağlık ve iş fırsatları ile iletişim erişimi sağlaması bekleniyor.
2. Utopixar
Utopixar, UNICEF tarafından blokchain tabanlı sosyal araç için seçilen Tunus merkezli bir şirket. Bu şirket Aralık 2010’dan Aralık 2012’ye kadar iki yıl süren Arap Baharı’ndan, Ortadoğu’daki bir dizi gösteri ve ayaklanmadan ilham aldı.
Utopixar’ın blockchain aracı, sosyal meselelerle yüzleşmeyi amaçlayan topluluklar, kuruluşlar ve gruplar içindeki işbirliğini artırmayı amaçlıyor. Utopixar’ın sosyal ve topluluk etkinliklerine katılmak için kullanıcılara token veren bir ödül sistemi de var. Tokenlar, topluluk içindeki pazarlarda nakit olarak kullanılabiliyor.
3. StaTwig
UNICEF, yiyecek ve ilaç tedarik zincirine karşı mücadelesini desteklemek için StaTwig’e yatırım yapıyor.
Merkezi Hindistan’da bulunan şirket, ülke içinde çocuklara yiyecek ve ilaçların zamanında ulaşmasını sağlamak istiyor. Bazı bölgelerde, malzeme tedarik etmek zor ve mevcut tedarik zincirleri verimsiz, bu durum teslimatların aksamasına, bozulmalara ve kayıplara neden oluyor.
StaTwig, tedarik zincirine katılan herkesi (üreticiler, distribütörler, finansörler, düzenleyiciler ve tüketiciler) bir araya getirmek için blockchain teknolojisini kullanıyor. Girişim, ağa katılan herkese şeffaflık sağlamakla beraber, aynı zamanda ihtiyaç sahibi insanlara yönelik kaynak israfı olasılığını da azaltıyor.
4. OneSmart
Meksika merkezli bir şirket olan OneSmart kaynak tahsisatı sorumluluğu nedeni ile UNICEF tarafından yatırıma değer görüldü.
Şirket, kamu kullanımına yönelik olarak tahsis edilen kaynaklarla devletlerin ne yaptığını kaydetmek için blokchain destekli bir platform oluşturuyor. OneSmart’ın platformu aynı zamanda devletlere de yarar sağlayacak, çünkü blokchaine erişebilecek ve “yeni ve daha iyi verilere sürekli erişim” elde edecekler.
OneSmart ile UNICEF, devletlerin kaynak tahsisini ve hizmet sunumunu iyileştirmeyi ve böylece halkın güvenini artırmayı umuyor.
5. Atrix Labs
UNICEF, yatırımları iyileştirme hedefi nedeniyle Atrix Labs’e de yatırım yaptı.
Yatırımlarla ilgili en büyük sorunun yatırımcılara erişim değil, yatırımcı ve yatırımcı arasındaki şeffaflık olduğunu söyleyebiliriz.
Arjantinli şirket Atrix Labs Güneydoğu Asya’daki girişimlerin finanse edilmesine yardımcı olmak için blockchain teknolojisini kullanan bir platform oluşturuyor. Platform, dünyanın her yerinden yatırımcılarla finansmana ihtiyaç duyan girişimleri birbirine bağlamayı amaçlıyor. Platform bir blockchainde olacağından, bu teknolojinin tüm yatırımlara şeffaflık sağlayacağı belirtiliyor.
6. Prescrypto
Son olarak, tıbbi kayıtları eline almak isteyen Prescrypto UNICEF’in dikkatini çeken bir diğer blockchain girişimi oldu. Meksikalı Prescrypto, insanların hassas tıbbi kayıtlarını saklamak için blockchain teknolojisini kullanan RexChain adlı bir sistem kuruyor.
İnsanların tıbbi geçmişlerine ulaşmak tıp profesyonelleri tarafından bazen zor olabiliyor. Bu kayıtlara ulaşılması için genellikle faks yolu kullanılıyor. RexChain tıbbi kayıtları blockchain teknolojisiyle saklıyor ve istendiği zaman bu kayıtların paylaşımına imkân sağlıyor. Ayrıca bu sistem tıbbi bilgilerin ticari amaçlarla kullanılmasını da zorlaştırıyor.