VİOP

VİOP Aracı Kurum Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

VİOP aracı kurum seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusuna klişe olarak; aracılık hizmeti veren kurumların Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) VİOP işlemlerine aracılık lisansına sahip olması gerektiği cevabı verilebilir. Ancak cevaplar bununla sınırlı değildir.

VİOP için aracı kurum seçerken sermaye yeterlilik rasyosu, profesyonel uzman desteği, işlem platformlarının işlevselliği, eğitimler ve işlem maliyetleri gibi faktörler de mutlaka göz önüne alınmalıdır.

1. Lisanslı Aracı Kuruluş

VİOP’ta yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar için bir aracı kurumu seçiminde dikkat edilmesi gereken en temel şey, aracı kurumun SPK lisansına sahip olması gerektiğidir. Zira lisanslı kurumlardan işlem yapmak yatırımcıya birçok avantaj sağlar.

Öyle ki lisanslı kurumlar sermaye, teknolojik alt yapı, istihdam edilen personelin nitelikleri, faaliyet kuralları gibi birçok hususta sermaye piyasası kanunlarına tabi olurlar. Dolayısıyla da yatırımcı şeffaf, güvenilir ve rekabet gücü olan bir piyasada işlem yapma ayrıcalığına kavuşur. Yine lisanslı aracı kurumda işlem yapmanın avantajlarından bir diğeri yatırımcının müşteri hesaplarının Takasbank’ta müşteri nam ve hesabına saklanıyor olmasıdır.

2. Sermaye Yeterlilik Rasyosu

VİOP işlemlerine olanak sağlayan aracı kuruluşların özsermayesi de seçim yaparken yatırımcıların mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Zira bu husus yatırımcının mali yapısı güçlü bir aracı kurumda daha güvenli çalışmasında büyük rol oynuyor. Uzun yıllardır bu alanda faaliyet gösteren GCM Yatırım, 39 Milyon TL ödenmiş sermayesiyle yatırımcılarına hizmet veriyor.

3. Teknolojik Altyapı

Finans piyasaları teknolojinin yoğun kullanıldığı piyasalardır. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte piyasaya erişim ve işlemler genellikle online olarak yapılmaktadır. Fiyatlar anlıktır ve sistemde yaşanacak herhangi bir kopukluk veya yavaşlık işlemlerin o anki fiyattan eşleşememesine neden olabilir. Bu çerçevede de yatırımcının güçlü bir teknolojik alt yapıya sahip olması çok önemli hale geliyor.

4. VİOP Deneme Hesabı

GCM Yatırım, VİOP işlemleri yapmak isteyen yatırımcılara başlangıçta deneme hesabı kullanma seçeneği de sunmaktadır. Böylece VİOP deneme hesabı sayesinde yatırımcılar gerçek paraları ile yatırım işlemlerine başlamadan piyasayı deneyimleyebilmektedir. Bu da yatırımcıların deneyimlerini artırmakta ve piyasayı öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. GCM Yatırım VİOP deneme hesabı açılışını ücretsiz olarak sunmaktadır.

5. Profesyonel Uzman Desteği

VİOP aracı kurumlarında profesyonel uzman desteği yatırımcılar için güçlü bir ayrıcalıktır. Çünkü VİOP finans piyasaları, küresel ve yerel piyasalarla korelasyonu güçlü bir piyasadır. VİOP’ta global ve yerel ekonomik veriler; siyasi ve jeopolitik gelişmelerle birlikte riskler; hisse varlıkları üzerinde etkili olan sektörel ve şirket karlılık rasyosunu etkileyecek gelişmeler çok önemlidir.

Piyasanın ve işlem gören enstrümanların fiyat yönünü belirleyecek gelişmelerde yatırımcının çok hızlı aksiyon alabilmesi ve sürekli güncel kalabilmesi için piyasa analizleri ile desteklenmesi gerekmektedir. İşte bu noktada GCM Menkul Kıymetler anlık, günlük, haftalık ve özel finansal ve piyasa analizlerini hızlı ve güvenli olarak yatırımcıya sunmaktadır.

6. İşlem Platformları

VİOP’ da tıpkı diğer türev piyasalar gibi profesyonel işlem platformları yazılımlarının etkisinin bariz olarak izlendiği bir piyasadır. VİOP’ta piyasaya erişim, fiyatların izlenmesi, emir çeşitliliği, al/sat sinyalleri üretilebilmesi, teknik analizler, canlı grafikler, finansal bilgi akışı, portföy-bakiye-teminat yönetimi ve çok daha fazlası işlem platformları aracılığıyla yapılmaktadır.

Bu çerçevede VİOP Meta Trader 5 işlem platformları yatırımcıların stratejilerini gerçekleştirmesinde en fazla performansı gösteren programlar arasındadır. Dolayısıyla VİOP aracı kurum seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusunun diğer bir maddesini işlem platformlarının seçimi oluşturmaktadır.

7. Ücretsiz VİOP Eğitimleri

“Bilgi güçtür” manifestosu VİOP’ta da çok güçlü bir etkiye sahiptir. Yatırımcının finansal okuryazarlık seviyesine katkı sağlayacak, başarılı işlem stratejileri geliştirmesine yardımcı olacak, karlılığını artıracak eğitimlerin verilmesi değerli bir avantajdır.

Yatırımcıların seminerler, online eğitimler, e-kitaplar, yazılı argümanlar veya daha fazla materyal ile sürekli desteklenmesi önemlidir. İşte bu nedenle ücretsiz eğitimler, VİOP aracı kurum seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken diğer detaylar arasında yer almalıdır. Bilinçli yatırımcı misyonuna odaklanan GCM Menkul Kıymetler çok zengin yatırımcı kütüphanesi, eğitim setleri, webinarlar, e-bültenleri, seminerler ile ücretsiz olarak VİOP eğitimleri vermektedir.

8. İşlem Maliyetleri

VİOP’ta işlem karlılığını etkileyen temel etkenlerden biri işlem maliyetleridir. Aracı kurumların uyguladıkları komisyon oranları birbirinden farklılık göstermektedir. Komisyon giderleri ne kadar düşükse yatırımcının işlem maliyetleri bir o kadar azalmaktadır. Bu nedenle yatırımcılar VİOP aracı kurum seçimi yaparken işlem maliyetlerine de dikkat etmelidirler.

Forex sektörün lider ve ödüllü kurumlarından GCM, üstün müşteri ilişkileri yönetimi, sürdürülebilir yüksek performansı, en iyi piyasa koşullarını sunma çabası ve yenilikçi hizmet anlayışı ile VİOP yatırımlarınızı gerçekleştirmeniz için sizlere de yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi ve ücretsiz demo hesap için gcmyatirim.com.tr/viop adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir