Yatırım

Warren Buffett’ın Yatırımlarda Yaptığı En Kritik 6 Hata

Warren Buffett, tüm zamanların yaşayan en büyük yatırımcısı olarak kabul ediliyor. Zira hisse senetlerini akıllıca kararlar alarak toplaması hem bu genel görüşü zamanla destekledi hem de kısa süre içinde Buffett’ın Omaha Kahini olarak nam salmasına neden oldu.

Warren Buffett’ın stratejileri üzerine çokça yazı yazılabilir. Oysaki Buffett’ın genel olarak ticaretle değil yatırımla ilgilendiğini bilmek bile onun düşünce ve stratejileri hakkında genel bir fikre sahip olmaya yetebilir, öyle ki tam da yatırım kavramının yön verdiği şekilde; düşük değerli olduğuna inandığı iyi şirketler bulur, onları portföyüne katar ve uzun vadede elinde tutmaya devam eder.

Buffett’ın attığı hemen her adımı daha önce attığı adımların aynasında izleyip kalıplaştırdığı tecrübeleri onun milyar dolarlık bir servete sahip olmasına yardımcı oldu. Şimdilerde ünlü yatırımcının şirketi Berkshire Hathaway’in piyasa değeri yaklaşık 450 milyar dolar değerinde. Her şeye rağmen bu büyük yatırımcı bile yatırım kariyeri boyunca çeşitli hatalar yaptı. O hatalardan bazılarına ve çıkarımla göz atalım.

Araştırma Yapmadan Yatırım Yapma

Mevzubahis tüm zamanların en iyi yatırımcısı. Öyleyse muhtemelen Warren Buffett’ın iyi bir araştırma yapmadan hisse senedi alacağı hiçbirimizin aklına gelmemeli. Ancak Buffett hatıralarına acı bir tecrübe eklemiş olsa da böylesine büyük bir hata yaptı.

Nakliye, sanayi ve tüketici pazarları için özel kimyasallar tedarik eden Lubrizol Corp, Buffett’ın araştırmadan aldığı bir şirket olarak kayıtlara geçti. Buffett’a bu hisse senedini o zamanlar Berkshire Hathaway’in müdürü olan David Sokol önermişti. Üstelik daha sonraları Sokol’un Buffett’a Lubrizol Corp’u önermeden önce şirketten 10 milyon dolarlık bir hisse satın aldığı da ortaya çıkmıştı.

Her Zaman Çok Israrcı Olma

Berkshire Hathaway ismi Warren Buffett ile özdeştir, ancak tabii bu her zaman böyle değildi. Bugün Berkshire Hathaway isimli bu yatırım şirketi 400 milyar doların üzerinde şaşırtıcı bir piyasa değerine sahip. Peki, öyleyse bu nasıl bir hata? O halde Berkshire Hathaway’in yatırım şirketine çevrilmeden önceki serüvenini anlatalım.

Berkshire Hathaway seneler önce iflasın eşiğindeki bir tekstil şirketiydi. Buffett 1965 yılında bu tekstil şirketini satın aldığında ekibinin, bu kötü gidişata son verebileceğini düşünüyordu. Şirketin kötü gidişatına ek olarak da o dönem ABD genelinde soluğu kesilen bu sektör adeta can çekişip nefes almaya çalışıyor, Berkshire Hathaway gibi tekstil fabrikaları tek tek kapanıyordu. Her şeye rağmen Buffett ısrarcılığını sürdürdü ve şirketin zorlu tekstil işini 20 yıl daha devam ettirdi.

Berkshire Hathaway bugün en değerli yatırım şirketlerinden biri olsa da Buffett’ın bir zamanlar bu şirketi ayakta tutmak için ederinden çok daha fazla bedel ödemek zorunda kaldığını söyleyebiliriz.

Gerektiğinde Geri Adım At

Buffett, 1993 yılında Dexter Shoe isimli ayakkabı üreticisi şirketin 25.203 hissesini satın aldı. O zamanki pozisyonu yaklaşık 433 milyon dolardı. Buffett, Dexter Shoe hisselerini satın almak için bir kısım Berkshire Hathaway hissesini de gözden çıkarmıştı.

Bir zaman sonra Dexter Shoe hızla durgunlaştı, şirket ayakta kalabilmek için her yıl giderek daha fazla mücadele eder hale geldi ve yurt dışında daha ucuz ayakkabılar üreten diğer şirketlerle rekabet edemediği için bir süre sonra karları da düştü. Sonunda Dexter Shoe değersizleşti. Buffett tüm pozisyonunu kaybetti. Bu arada Buffett’ın Dexter Shoe hisselerini satın almak için gözden çıkardığı Berkshire hisseleri bugün 8,7 milyar dolar değerinde.

Yenilikleri Görmezden Gelme

Buffett, teknoloji şirketlerine karşı hep mesafeli yaklaştı ve bu tutumunu kısmen de olsa sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar burada bir ikilem yaratacak olsa da esasen, bu onun tarafında çok da anlaşılamaz bir durum değil. Zira Buffett, anlamadığı herhangi bir şeye yatırım yapmak istemiyor, ki bunu defalarca kez dile getirdi. Bu, onun öngörüsüz olduğu anlamına da gelmiyor. Öyle ki Buffett bir keresinde Elon Musk’ın inanılmaz şeyler yaptığını kabul etti, ancak şirkete yatırım yapmayı düşünmediği söyledi.

Her şeye rağmen Buffett, teknoloji şirketlerine, en azından bazılarına, zamanında yatırım yapmayarak pek çok kazancı kaçırdı. Mesela Berkshire herhangi bir Tesla hisse senedine sahip değil ancak GM‘de büyük bir pozisyona sahip. Biraz geç kalmış olsa da Buffett’ın şu anda birçok Apple hissesi var ve ayrıca Microsoft ve Amazon’da da yatırımları bulunuyor.

Satış İçin En Doğru Zamanı Kolla

1966 yılında Warren Buffett 4 milyon dolar karşılığında Disney‘in %5 hissesini satın aldı. Şirket o yıllarda sadece 90 milyon dolar değerindeydi. Buffett, 1967 yılında elindeki Disney hisselerinin tamamını satarak 2 milyon dolarlık bir kâr elde etti. Buraya kadar her şey sorunsuz görünüyor olabilir, ancak bu Walt Disney World’ün varlığından önceydi.

Marvel, Lucasfilm, Pixar ve ESPN’le kemikleşen Walt Disney World, bugün 202 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Buffett, 1967’de Disney hisselerini elinden çıkarmamış olsaydı, hisselerinin değeri bugün 8 milyar doların üzerinde olacaktı.

Aynı Hatayı İki Kez Yapma

Kaptan Amerika, Demir Adam, Hulk, Thor ile devasa Marvel Sinematik Evreni, Starwars yaratıcısı Lucasfilm, ünlü animasyon şirketi Pixar ve 35’ten fazla ülkede yayın yapan dünyaca ünlü spor kanalı ESPN’in de sahibi olduğu Walt Disney World ile devam edelim.

Buffett, Disney hisselerini satmamış olsaydı bugün daha kazançlı bir pozisyona sahip olabilirdi, ancak daha da kötüsü, Buffett’ın aynı hatayı iki kez yaptığı gerçeği. Berkshire Hathaway, Disney’in televizyon kanalı ABC‘yi satın almasına yardımcı oldu. Berkshire zaten ABC hisselerine sahipti ve anlaşma Buffett’in Disney’de %3.6 hisseye sahip olmasıyla sonuçlandı. Ancak sadece üç yıl sonra Buffett hisselerini tekrar sattı. Buffett hiç Dinsey hissesi satmamış olsaydı, şirkette 20 milyar dolar değerinde hisseye sahip olacaktı.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir