Warren Buffett’ın Kitap Rafından 4 Finans Kitabı
Eğer yatırım dünyasını yakından takip ediyorsanız, Warren Buffett’ın ne kadar başarılı bir yatırımcı olduğunu biliyorsunuzdur. Yatırım dehası 2018 yılı itibarıyla 90,7 milyar dolarlık bir net değere sahip ve şirketi Berkshire Hathaway de aklınıza gelebilecek hemen her sektördeki yatırımlarla uluslararası bir dev konumda.
Çoğu finansal ve yatırım konularında olmak üzere, kitap okumayı çok sevdiğini bildiğimiz Buffett’ın okuduğu ve tavsiye ettiği kitap listesi sayfalarca uzayabilir, ancak burada, onun hayatında önemli bir rol oynayan dört kitap seçkisi var.
Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham
Columbia İş Okulu’nda bir yatırımcı ve eğitimci olan Graham, Buffett’in hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Buffett, Columbia İş Okulu’na girdi çünkü Graham orada öğretiyordu ve bir oda arkadaşı, Buffett’ın Graham’ın kitabına “bir tanrı gibi” davrandığını gözlemledi.
Akıllı Yatırımcının kilit dersi, Buffett’ın içeriden ya da salt zekâdan daha önemli olduğuna inandığı bir özellik olan yatırımın uçucu dünyasında sakin kalmanın ve yatırımlara duyguları karıştırmamanın önemi hakkındadır.
Bu temel ders gayet basit: Eğer sürüye katılır ve başkalarının aldığını satın alırsan, muhtemelen başın belaya girer. Ayrıca bir hisse senedini satın almak için haklı gerekçelere ihtiyaç vardır ve hisselere duygusal yaklaşmamak önemlidir.
Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar – Philip A. Fisher
Philip Fisher, bir Graham olarak bilinmeyebilir ve hatta Graham’ın hayatı üzerinde büyük bir etkisi de olmayabilir. Ancak Buffett, “Phil’in ne söylemesi gerektiğine dair hevesli bir okuyucu” olduğunu belirterek Fisher’ı yine de her zaman coşkuyla tavsiye ediyor. Fisher, daima iyi yönetilen ve yüksek büyüme potansiyeline sahip şirketlere yatırım yapmış bir büyüme yatırımcısı olarak biliniyor.
Bunla birlikte, Graham gibi Fisher da güçlü bir iradenin önemini vurguluyor ve sürünün ardından gidilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Fisher’ın işaret ettiği bir başka konu da, hisse senedi sahibi olmanın şirketin bir kısmına da ortak olunduğu gerçeğidir. Buna ek olarak, “eğer şirketin işini anlayamıyorsanız, sahip olduğunuz hisse senedini de anlayamazsınız” diyor Fisher. İşte bu yaklaşım, Buffett’ın yatırımcılık hayatı boyunca teknoloji hisse senetlerine neden daha az ilgi gösterdiğini bir kez daha bizlere gösteriyor.
The Outsiders – William N. Thorndike
2012’de yatırımcılara yazdığı bir mektupta Buffett, The Outsiders’ı “sermaye yönetiminde mükemmel olan CEO’lar hakkında seçkin bir kitap” olarak nitelendirdi.
The Outsiders, yayımlandıktan çok kısa bir süre sonra iş dünyasında önemli bir hit oldu, çünkü Thorndike yıllarca özellikle başarılı gördüğü CEO’ları bu kitapta birçok açıdan ele alarak değerlendirdi.
Yaptığı değerlendirme ve incelemelerin ardından Thorndike, en iyi CEO’ların mutlaka karizmatik olmadığı, aksine “pragmatik, esnek ve fırsatçı, tutumlu ve sabırlı” olduğu sonucuna vardı. Yazarın yıllarca süren araştırma ve deneyimine dayanan kitap, göze çarpan hikayeleri anlatıyor, dersler çıkartıyor ve bir şirkete liderlik etmek veya yatırım yapmak isteyen herkes için çekici bir alternatif bakış açısı ortaya koyuyor.
Business Adventures – John Brooks
1991’de Bill Gates, Warren Buffett’a en sevdiği iş kitabının ne olduğunu sordu. Buffett, hiç düşünmeden Business Adventures isimli kitabı önerdi ve bugün de kitap, hem Buffett’ın hem de Gates’in favorilerinden biri.
Business Adventures kırk yıldan fazla bir süre önce yayınlandı, ancak kitapta yer alan hikâyeler günümüzde de önemli birer ders niteliği taşıyor.
Eski bir The New Yorker yazarı olan John Brooks, bu klasik eserinde 12 ayrı Wall Street hikâyesini bir araya getirerek okuyuculara aktarıyor.
Yukarıda belirtildiği gibi, bunlar Buffett’ın şimdiye kadar önerdiği kitaplardan sadece birkaçı. Buffett tarafından önerilen ve yatırım yeteneklerinizi geliştirebilecek diğer kitaplar için Business Insider’da derlenen bir başka ek liste burada.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »