Yatırım

Warren Buffett Tarzı Yatırım Yapmanın Öncelikli 4 Kuralı

İş dünyasının popüler Forbes dergisi her sene Amerika’nın en zengin kişilerinin bir listesini yayınlar. Bu listedeki en zengin kişiler yıldan yıla değişir, içinde bulundukları sektör bazen çıkar ya da bazen de iner, fakat bazı isimler her ne olursa olsun o listede kalmaya devam eder.

Listenin en tepesindeki pek çok isim varlıklarının büyük bir kısmını belli ürün ya da hizmetlere bir kısmı da ailelerinden kalan miraslara borçludur. Ancak, her sene listenin en üst sıralarında kendisine yer bulan Warren Buffett, varlıklarını sadece sahip olduğu olağanüstü yatırım becerisine borçludur.

Yıldan yıla servetini hızla katlayan, meşhur listede servetinin kaynağı “hisse senetleri” yazan ve servetini hisse senetlerinden kazanmış ender kişilerden birisi olan Warren Buffett bizlerin bilmediği neyi biliyor olabilir?

Yatırım tarzı hakkında kitaplar yazılan ve onlarca makalede stratejileri değerlendirilen Buffett, aslında senelerdir aynı taktikleri uyguluyor. Onun hisse senetlerine yatırım yaparken kullandığı bazı kuralları ve yalın bir felsefesi var.

1. Anlamadığınız bir işe para yatırmayın. Buffett, dikkatini güvenilir, performansı güçlü ve temelleri sağlam olan basit, anlaşılması kolay şirketler üzerinde yoğunlaştırıyor. Bir işi anlamadığı takdirde, “Bir sonraki işimize bakacağız, bireysel yatırımcının yapması gereken şey bu” diyor.

2. Değer satın alın. Buffett bir değer yatırımcısı olarak bilinir. Bir hisse senedine ödediği fiyattan ziyade, bunun gelecekteki değerine odaklanır. Burada yatan asıl strateji, ünlü yatırımcının olması gerektiğinin altında değere sahip olan şirketleri buluyor ve yatırım yapıyor oluşudur, ki bunu uygulayarak ucuza satın aldığı şirketler sayesinde büyük bir servet kazanmıştır. (Ayrıca bakınız: Değer yatırımı nedir?)

3. Uzun vadeye odaklanın. Buffett, çoğu zaman Berkshire’ın favori hisse senedi tutma döneminin “sonsuza dek” olduğunu söylüyor. Kelimenin tam manasıyla böyle olmamakla birlikte – bir dönem IBM hisselerini satın aldıktan bir yıl sonra sattı – bu ifade uzun vadeli yatırımların avantajını vurguluyor. Nitekim bazı istisnai durumlar dışında Buffett, uzun bir süre elinde tutmayacağı hisseleri satın almıyor. Tabi bu hisselerin seçimde de daima titiz bir inceleme yaptığını belirtmek gerekiyor.

4. Kendinize güvenin. Buffett, yatırım yaparken kendi kendine yolunda yürüme konusuna inanan bir kişidir. O, bu konuda sadece duygusal ve akıl dışı davranışlarda bulunulmamasını tavsiye etmekle yetinir. Zira ona göre bir şirket sağlamsa, er ya da geç bunun karşılığı alınacaktır.

Bu ilkeleri yatırım sürecinize dâhil ederek, Buffett’ın tüm zamanların en büyük yatırımcılarından biri haline gelmesine yardımcı olan felsefelerden yararlanabilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir