Yatırım

Yapay Zeka Teknolojilerine Sahip Olan Şirketlere Yatırım Yapıyor musunuz?

Algoritmalar sayesinde her şey optimize edilebilir. Bu sayede hayatlar kurtulur, her şey daha da kolaylaşır ve kaos kontrol altına alınabilir. Uzmanlar yine de algoritmaların şirketlerin ve hükümetlerin eline gereğinden fazla kontrol verebileceğini, önyargı ve filtre baloncukları yaratabileceğini, eldeki alternatifleri azaltacağını, yaratıcılığı ve şans eseri bulunan fikirleri ve icatları baltalayacağını; bunların sonucunda büyük işsizlik oranları yaratacağını düşünmeden edemiyorlar.

Biz insanlar, kendimizi bildik bileli çeşitli işlerimizi kolayca görmek için aletler icat ediyoruz. İcat ettiğimiz aletler, bir nevi bizi insan yapan şeyin ta kendisi. Dünya üzerinde bizden daha çok alet kullanan bir canlı daha yok. Aletler, varlığımızın her boyutunu daha da güçlendiriyor. Bizi besin zincirinin en tepesine koyan şey, aletler yapıp bu aletleri nasıl kullanacağımızı gelecek nesillere öğretmek. Bizi zincirin en tepesinde tutan şey de bu.

Bazı şempanze sürülerinin sert kabuklu yemişleri kırmak veya diğer hayvanları avlamak için taş veya tahta kullandığı gözlemlendi. Fakat bu sürülerin hiçbiri, insanlar gibi ellerindeki aletin etkinliğini artırmak için aletleri sistematik bir şekilde geliştirmiyor.

Biz insanlar, tahtayı ve taşı şekillendirmeyi 2.5 milyon yılda anca öğrenmiştik. İnsanlara ait en eski taş aletler, Doğu Afrika’da bulundu. Bulunan alet volkanik bir kayadan koparılıp başka bir taşa vurularak sivrileştirilmiş bir kaba çakıldı. Su tarafından aşındırılmış bu aletin bir şeylere vurmak, bir şeyleri kesmek veya bir yeri kazmak için kullanılmış olabileceği tahmin ediliyor.

Sanayi Devrimi

Hızlıca 1775 yılına gelelim. James Watt ve Matthew Boulton, Sanayi Devrimi’nin öncüleri oldular. Boulton & Watt Ortaklığı, Britanya ekonomisinin yaratıcı merkezi konumuna yükseldi. İkili, karşılaştıkları sorunları çözdüler ve çözümlerini diğer şirketlerle paylaştılar. Diğer şirketler de aynısını yapmaya başladı.

Böylece tüm şirketler Ar-Ge çalıştırmalarına daha az para ayırmaya başladılar. Şirketlerin bu şekilde paylaşım halinde olması, Sanayi Devrimi’nin çok hızlı yayılmasını sağladı. Bilgi paylaşımı yeni icatlara, yeni icatlar da sirkülasyona yeni bilgilerin girmesine yol açtı.

İnsanların ve hayvanların kas gücünün yerine makineler ve mekanik güç aldı. Mekanik güç, kas gücünden daha etkiliydi, daha güvenilirdi ve Dünya’nın en güçlü insanı bile bir makine kadar uzun süre efor sarfemezdi. İnsanlara aletler verilse bile makineler daha verimliydi.

O yüzden insanlar, fiziksel güç gerektiren işlerin çoğunu bıraktılar.

Yapay Zeka

Bugünlerde her şey, belirli yönergelere, yani algoritmalara göre hareket ediyor. Örneğin Twitter’da bir şey paylaştınız; onu internete yayan şey bir algoritma. Bilgisayara dayalı zeka bile algoritmalarla çalışıyor.

Algoritmaların önemli bir kısmı insan zihinleri tarafından üretiliyor, insan eliyle yazılıyor. Nasıl doğal kasları makinelerle değiştirdiysek, zihinleri de makinelerle değiştiriyoruz.

Geleceğin algoritmalarını makineler kendi başlarına öğrenecekler. Bizim zihnimiz, bizim elimiz yazmayacak o algoritmaları. Yapay zeka, kendi kendini programlamayı öğrenecek.

Aynı Boulton & Watt’ın yaptığı gibi, bugün Facebook ve Google gibi şirketler de kendi araştırmalarını paylaşarak insanlığı “yapay geleceğe” hızla yaklaştırıyorlar. Yakında tüm işlerimizi bilgisayarlara kaptırabiliriz. Bazı insanlar bunu yaşadı bile. Otomasyon dünyası artık çok yakınımızda, yalnızca eşit dağıtılmadı hepsi bu.

Teknoloji, dünyayı değiştiriyor. İleride bu değişimi bizzat makineler yapacak, insanlar aradan çıkmış olacak. Eskiden alet üretme konusunda tekel sahibiydik. Makineler, daha zeki makineler üretmeye başlayınca bize ne olacak? Algoritmalar Çağı, aynı Sanayi Devrimi’nin yaptığını yapacak ve insanları denklemin daha da dışına itecek.

Büyük ihtimalle siz de, biz de işsiz kalacağız.

Algoritmaların mükemmel olmasına gerek yok, bizden daha iyi olmaları yeterli.

En nihayetinde düşünmeniz gereken tek bir şey var; Yapay zeka ve bunun çok ötesindeki teknolojilere ve uzmanlığa sahip olan şirketlere yatırım yapıyor musunuz, yapmıyor musunuz? Biz, ekonomist.co’da tam olarak bunun yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu alanda yepyeni fırsatlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bazıları hakkında fikir almak için bu yayına bakabilirsiniz.

En nihayetinde eğer bir iş algoritmaya dökülebiliyorsa, o işi bir makine yapabilir. Burada görülen negatif trend şu; algoritmaların yükselişiyle insanlar, işlerini makinelere kaptıracak. Öyleyse sorulması gereken o temel soruyu da soralım: Peki, insanlığa ne olacak?

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir