Yatırım

Okuma Listesi: Henüz Yolun Başında Olan Genç Yatırımcılar için En İyi 7 Kitap

Gençlerin ve genç profesyonellerin yatırım yapmaya erkenden başlamaları şart. Bunun en önemli nedenlerinden biri bileşik faizin gücünü arkaya almaktır; bir yatırımcı uzun vadeli yatırımları elde tutarak elindeki varlığın daha çok kar getirmesini sağlayabilir. Yatırım yapmaya birkaç sene erken başlamak servet havuzuna ekstradan yüz binler olmasa da on binlerin girmesini sağlayabilir.

Tabii ki erken başlamak kadar akıllıca hareket etmek de önemli bir husustur. Aşağıda bahsi geçecek yatırımcılıkla ilgili yedi şaheser genç yatırımcılar için iş ve yatırım konusunda hayati tavsiyeler içeriyor.

“Warren Buffett’dan Makaleler: Şirket Amerikası İçin Dersler” (1997) – Warren Buffett

The Essays of Warren Buffett

Modern zamanların en başarılı yatırımcısı olarak görülen Warren Buffett, bu kitaptaki makalelerinde şirket Amerikası ve hissedarlar gibi konulardaki görüşlerini okuyucu ile paylaşıyor. Bu makaleler aracılığıyla genç yatırımcılar bir şirketin yönetimi ile hissedarları arasındaki ilişki ve bir şirketin girişim değerini yükseltmeye yönelik fikir geliştirme süreci hakkında fikir sahibi olabilir.

Buffett’ın hakkında yazdığı konular arasında şirket yönetimi, finans, yatırım, genel hisseler için alternatifler, birleşmeler ve satın almalar, muhasebe ve değer biçme, muhasebe politikaları ve vergi meseleleri bulunuyor. Buffett aynı zamanda kendisinin temel iş prensiplerini anlatıyor ve Berkshire Hathaway’in idarecisi olarak hissedarlara çıkarlarının kendi çıkarlarıyla örtüştüğü bilgisini veriyor. Buffett’ın yetenekli yöneticilerini portföy şirketlerinin başına getirip onları serbest bırakmak gibi bir felsefesi var.

Ünlü yatırımcı ayrıca, hisselerin asıl değerinin aşağısındayken almayı savunup dönemin trendine göre hareket etmeyi reddediyor. Buffett hakkında şimdiye kadar pek çok yazı yazdık. En tazelerinden biri olan Warren Buffett’ın Yatırım Prensipleri yazısına göz atmayı düşünebilirsiniz.

Orijinal: The Essays of Warren Buffett: Lessons For Corporate America.

“Zengin Baba, Yoksul Baba” (2000) – Robert Kiyosaki

Zengin Baba Yoksul Baba

Bu klasik her genç yatırımcının kesinlikle okuması gereken bir kitap. Kiyosaki, orta ve düşük ekonomik sınıftaki insanların geçinmek için, üst sınıftaki insanların ise öğrenmek için çalıştıklarını savunuyor. Finansal okur-yazarlığın önemine vurgu yapan yazar, finansal bağımsızlığın nihai amaç olduğunu söylüyor ve şirket Amerikası’nda yaşanan kendi deyimiyle ‘fare yarışı’ndan sıyrılmanın tüyolarını veriyor.

Kitabın dikkat çektiği diğer bir nokta da muhasebe bilmenin öneminden bahsederken muhasebe hesaplarının yatırımcıyı yanlış yönlendirme potansiyelinin de olması. Bankalar bir insanın üzerine olan bir evi onun mal varlığından sayarlar fakat o evin masrafları nakit akışı açısından baktığımızda söz konusu insana yük olmaktan başka hiçbir işe yaramayabilir. Gerçek mal varlıkları sizin cebinize para girmesini sağlayanlardır.

Kiyosaki, kitabında düzenli olarak nakit akışı sağlayan yatırımların yatırımcı için öz sermaye değeri açısından daha avantajlı olduğunu savunuyor. Gayrimenkul yatırımları ve kar payı getirisi olan yatırımlar yazara göre daha iyi. Kiyosaki aynı zamanda ABD eğitim sisteminin insanın ömrünün sonuna kadar çok çalışması gerektiğini öğrettiğini, insanların etkili çalışıp çok gelir üreterek bir daha çalışmamayı hedeflemesi gerektiğini öğretmediği için sistemin çok kötü olduğunu savunuyor. Vergi planlaması da yazarın üzerinde durduğu bir başka konu.

Orijinal: Rich Dad, Poor Dad.

Ekonomi kitapları mı arıyorsunuz? Anlaşılabilir ve etkili ekonomi kitapları listemize mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Listemizde birbirinden güzel ve eşsiz ekonomi kitabı tavsiyelerini bulabilirsiniz.

“Akıllı Yatırımcı” (1949) Benjamin Graham

Akıllı Yatırımcı

1949 yılında yazılan bu kitap, Warren Buffett’a göre yatırımla ilgili yazılmış en iyi kitap. Benjamin Graham, “Değer yatırımının babası” olarak anılan bir isim. Bu paradigma, hisse senetlerinin temel analiz ile belirlenmiş öz değerlerinden daha aşağı fiyatlara alınmasını savunuyor.

Graham, kitabında borsa tarihini irdeliyor ve bir hisseye temel analiz yapma konusunda okuyucuya bilgi veriyor, pozitif ve defansif yaklaşımlar da dahil olmak üzere birkaç açıdan portföyünüzü nasıl yönetebileceğinizi tartışıyor ve savunduğu noktaları görebilmeniz için birkaç şirketin hisselerini karşılaştırıyor.

Orijinal: The Intelligent Investor.

“Borsayı Yenmek” (1994) – Peter Lynch

Borsayı Yenmek

Peter Lynch, 20. yüzyılın en başarılı hisse senedi yatırımcılarından ve koruma fonu yöneticilerinden bir tanesi. Kariyerine 1960’lı yıllarda Fidelity Investments adlı şirkette stajyer olarak başlayan Lynch, 11 yıl içerisinde 18 milyon dolar mal varlığı değerine sahip Magellan Fonu’nun yöneticiliğine getirildi. Macellan Fonu, takvimler 1990’ı gösterdiğinde 1.000’den fazla hisse pozisyonuna sahip 18 milyar dolar değerinde bir fona dönüştü. Bu süre içerisinde fon yıllık %29 ortalama kar değerlerine ulaştı.

“Borsayı Yenmek”, okuyucuya Lynch’in zihnine ve hisse alım-satımı yaparken geçen karar sürecine bakma imkanı veriyor. Lynch’e göre bireysel bir yatırımcı piyasada ortaya çıkan avantajları tüm borsadan daha etkili bir şekilde kullanabilir. Bu nedenle Lynch, kitabında yatırımcıları bildikleri şeye yatırım yapma konusunda teşvik ediyor.

Kitabın yazarı hakkında daha fazla fikir almak için Peter Lynch’in Borsada Yatırım için 6 Kuralı yazısını okumayı düşünebilirsiniz.

Orijinal: Beating the Street.

“Düşün ve Zengin Ol” (1937) Napoleon Hill

Düşün ve Zengin Ol

“Düşün ve Zengin Ol” Büyük Buhran döneminde yazılmış ve bugüne kadar 30 milyon satmış bir kitap. Hill, hayattayken dönemin zengin insanlarıyla olan  bağlantılarını temel alarak detaylı araştırmalar yapmış bir isim. Hill, Andrew Carnegie’nin tavsiyesiyle bireysel başarı hakkında araştırmalarından ve gözlemlerinden süzdüğü her şeyi 13 prensip halinde toplayıp yayınlamış. Bu prensipler arasında istek, inanç, uzmanlık bilgisi, düzenli plan yapma, irade ve “altıncı his” de var. Hill ayrıca beraber sinerji oluşturulabilecek benzer fikirli insanlarla beyin fırtınası yapmanın önemini vurguluyor.

Kitap başarı ve bolluk psikolojisi hakkında değerli fikirler barındırıyor ve şok etme potansiyeline dayalı eğlence ile negatif haber kültürünün etkisi altında olan günümüz şartlarında kesinlikle okunması gereken bir kitap olma özelliğini taşıyor.

Orijinal: Think and Grow Rich.

“Borsa Sihirbazları” (1989) Jack D. Schwager

Borsa Sihirbazları

ABD’nin en başarılı yatırımcıları ve traderlarını karşınıza alıp sohbet etmek ister miydiniz? Bu çoğumuz için gerçek anlamda ne yazık ki mümkün değil. Fakat 1998 senesinde Jack D. Schwager tarafından kaleme alınan “Borsa Sihirbazları” bunu neredeyse mümkün kılıyor. Kitapta ABD’nin en başarılı traderlaryıla yapılan bazı röportajlar yer alıyor. Bizim onlara sormak için peşinden koşacağımız sorular tüm netliğiyle kitapta cevap buluyor.

Yayınladığı dönem ve ardındanbazı dönemler çok satanlar listesinde yer alan bu kitapta her biri kendine göre olağanüstü başarılara imza atan traderların anlattıkları ve edindiği tecrübeler okuyucuya aktarılıyor. Onlar gerçekten inanılmazlar. Kitabı okuyan herkes piyasada elbet bir “Superman” olmayacak, ancak anlatılanlar herkesin bireysel performansını bir şekilde destekleyecektir.

Orijinal: Market Wizards.

“Örneklerle Kolay Ekonomi” (2012) Mahfi Eğilmez

Örneklerle Kolay Ekonomi

Araya biraz da ekonomi dersi sıkıştırsak hiç de fena olmaz. Zira ekonomideki temel kavramları bilmeden tam donanımlı bir yatırımcı olmak pek de mümkün değil. Mahfi Eğilmez kitapları arasında yer alan “Örneklerle Kolay Ekonomi” bilmeniz gereken önemli temel ekonomi kavramlarını yalın bir dille anlatıyor.

Üstelik kitap, okuyucularını ekonomiyle alakalı Şehir Efsaneleri gibi gayet ufuk açıcı ve okuması keyif verici ilginç birkaç tespitle uğurluyor. Ekonomiyle ilgili en temel şeyleri kolay bir anlatımla öğrenmek isteyenler için bence daha iyi bir alternatif henüz yok.

En iyi yatırımcılar bir gecede kariyer yapmazlar; onları başarılı yapan şey yıllarca çalışma, düşünme ve uygulama ile yakaladıkları gelişimdir. Bir yerlerden başlamak için birkaç kitabı mutlaka okuma listenize alın. Bu arada hisse senedi yatırımına ilgi duyuyorsanız, tüm zamanların en iyilerinin yer aldığı borsa kitapları listesine de göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir