Yatırımcı Olmak İsteyenlere 10 Hayati Tavsiye
Bu yayını yatırımcı olma istiyorum diyenler için hazırladım. Yatırımcı olmak bir açıdan bakarsak kolay, farklı bir açıdan bakarsak zor değil ama risklidir.
Siz, yatırımcı adaylarına vereceğim başlangıç önerileri eminim ilk adım için faydalı olacaktır. Yatırımcılar etkin ve doğru yöntemleri izlediklerinde zengin olabilmektedir. Doğru yöntemleri uygulamaya başlamak için aşağıda yer alacak maddeleri aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu tavsiyelerin deneyimli yatırımcıların görüşlerinden derlediğimi de sizlere bildirmek isterim.
Hazırsanız başlayalım.
İçindekiler
1. Tek Gecede Yatırımla Zengin Olmanın Yolu, Yol Değil!
Uygun bir yatırım için ortalama bir – iki yıl gibi bir zamana ihtiyacınız olacaktır. Riskleri azaltmak için ufkunuzu bu süreler zarfında genişletmeye çalışın. Bir ayda ya da bir gece de paranızını ikiye, hatta üçe, dörde katlamanız da mümkündür fakat bu şekilde bakacak olursak aynı parayı bu kadar kısa süre içinde, bu katlarda kaybetmenizde mümkündür. Bu sebeple, uzun vadeyi düşünün. Acele etmeyin, öğrennin, bilin ve öyle uygulamaya geçin.
2. Küçükten Yatırımlara Başlayın
İlk kez yatırım yapacaksanız, ilk yatırım miktarı sizin için ‘öğrenim maliyeti’ gibi bir şey olacaktır. Her hâlükârda ilk yatırım miktarınızı düşük tutun. Risk alıyor olsanız bile, bütçenizi zorlamayacağınız bir yatırım miktarıyla başarısız bir sonuç sizi üzmeyecektir. Aynı zamanda tekrar başlamak için size önemli bir fırsat sağlayacaktır.
3. Bilmediğiniz Bir Şeye Yatırım Yapmayın
Anlamdıramadığınız, bilmediğiniz hiçbir şeye yatırım yapmayın. Bu şekilde yapacağınız yatırımlar doğal olarak sizin için riskli olacaktır. Yatırım yapma aşamasında hala kendinize, ‘para koyuyorum ama nasıl kazanacağım’ türevinde sorular soruyorsanız, hazır değilsinizdir. Öğrenene kadar yatırım yapmayın.
4. Yapacağınız Yatırımın Dönüşü Nasıl Olacak?
Yapacağınız yatırım dönüşü önemlidir. Yatırım yapıyorsanız, kâr beklentiniz olmak zorunda. Kâr edemediğiniz bir yatırım ya işe yaramayacaktır ya da son seçenekle size kaybettirecektir. Yatırımlarınızın geri dönüşünü iyi hesaplayın. Örneğin, yapacağınız yatırımın yüzde 5 getirisi olabilir ama bu getiri 2015 yılı için kötü bir geri dönüş olabilir. Bu sebeple geri dönüş hesaplarını iyi yapmanız gerekmektedir.
5. Tek Yönlü Yatırımdan Kaçının
Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın. Sepet düşerse tüm yumurtalar kırılır. Yani buradan yapmamız gereken çıkarım şu: tek yönlü düşünmeyin ve yatırım yapmayı düşündüğünüz paranızı tek bir fona ya da hisse senedine gömmeyin. Doğru hareket ederek birden fazla alternatif yaratın.
6. Unutmayın, Tarih Tekerrür Eder
Yatırımcılar tarihi de önemsemek zorunda, geçmişi göz önünde bulundurun, geleceği de görün. Örneğin, 2006 yılında emlak sektörüyle ilgili konutların ucuzlaması, talep, arz artışı ve sonrasında 2007 – 2008 yılları arasında emlak fiyatlarındaki değişim bu maddeyle ne demek istenildiğini tam olarak anlatıyor.
7. Şansınızı Artırın, Nasıl Mı?
Düşen bir bıçağı tutmaya çalışmak hiçte güvenilir değildir. Bu sebeple yatırım yaparken, düşen stoklardan uzak durun, bunun yerine yükselmeye başlayan stokları alın. Şunu da eklemek istiyorum, bazı yatırımcılar da farklı stratejilerle daha çok düşenlere yatırım yapıyorlar ve piyasa normal seviyeye geldiğinde bundan kârlı bir kazançla çıkabiliyorlar. Fakat, yatırıma yeni başlayanlar için bunu tavsiye etmiyorum.
8. Kayıplarınızı Erkenden Önleyin
Kayıplarınızı erkenden önlemek sizin bakış açınıza bağlı. Şöyle diyebiliriz, önümüzde kaybettirmeye başlayan bir stok var. Daha fazla kaybettirmeye devam edecek mi, yoksa eski haline dönecek mi? Eğer daha da fazla kaybettireceğini düşünüyorsanız hemen bundan kurtulun. Eski seviyeye döneceğini düşünüyorsanız iş değişir, fiyatları düşmüşken biraz daha alın mesela…
9. Yatırımı Öğrenin
Yatırım konusunda kendinizi geliştirin. Yeni başlayan için söylüyorum. Mesela, bazı finansal terimleri öğrenmeye başlayın. Hisse senetlerine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, finansal haberleri yakından takip edin. Analizleri okuyun, sorun, forumlarda tartışma konuları başlatın ve öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin.
10. Şüpheniz Varsa, Yatırıma Başlamayın
Eğer yatırımcı olma konusunda hala şüpheleriniz bulunuyorsa yatırım yapmaya başlamayın. Bunun yerine az önceki madde de belirttiğim gibi öğrenmeye çalışın. Çok fazla okuyun ve araştırın. Neticede yatırım yapmak için belirli bir miktar para koymanız gerekecek ve kimse parasını kaybetmek istemez.
Doğru hamleye başlamak için bu tavsiyeleri göz önünde bulundurun.