Yatırım

777,6 milyar dolarlık yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak…

777,6 milyar dolar.

Bu, 2019 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek tahmini gelir tutarını gösteriyor.

Bu büyük bir miktar gibi görünse de, bu tahmin, dünya çapında büyük enerji araştırma kurumları tarafından destekleniyor. Önceki yılın verilerine göre, 2013 yılında 414,7 milyar dolar ulaşan yenilenebilir enerji sektöründe bileşik yıllık büyüme oranı yaklaşık yüzde 10,3 olarak bekleniyor, ki bu sağlıklı bir büyüme oranına işaret ediyor.

Hiç kuşkusuz, bir yatırımcının gözünden bu istatistikler yenilenebilir enerji piyasası için güçlü bir büyüme tablosu çiziyor. Ayrıca yenilenebilir enerji sektörünün artık işletmeler ve devletler de dahil olmak üzere birçok taraftan destek toplaması da önemli bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Yenilenebilir enerji hedeflerinin belirlenmesindeki bir takım zorluklara rağmen, dünya genelindeki pek çok devlet, bu sektöre destek için işbirliği yapmayı sürdürüyor. Artan talep ve tüketim ile örtüşen tüm bu faktörler de yenilenebilir enerjinin üretimini artırıyor.

Bu sektörde fırsatların ne kadar büyük olduğunu görmek için önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan devasa yenilenebilir enerji projelerine bakmanız gerekiyor. İşte bu projelerden sadece birkaçı:

Asian Renewable Hub – Avustralya’dan Güney Doğu Asya’ya büyük miktarda rüzgar ve güneş enerjisi ihraç etmeyi planlayan uluslararası bir enerji şirketleri konsorsiyumu. Hibrit enerji santralinin, yaklaşık 1200 rüzgar türbini ve toplam 6000 megavat (MW) kapasiteli 10 milyon güneş paneli içermesi hedefleniyor. Bu miktarın, 7 milyondan fazla haneye elektrik sağlamak için yeterli olacağı belirtiliyor.

TuNur Solar Project – Tunus’ta Fransa, İtalya ve Malta da dahil olmak üzere Avrupa’nın bazı bölgelerine elektrik ihraç edebilen dev bir güneş parkı. Planlanan mega-projenin, 4.5 Gigawat (GW) güç üretebileceği belirtiliyor. Böylesine bir gücün, Avrupa’nın Rusya ve Orta Doğu’dan temin ettiği enerji alımını önemli ölçüde hafifleteceği ifade ediliyor.

Gansu Wind Farm Project – Çin’de yenilenebilir enerji piyasasında küresel lider olmayı hedefleyen dev bir rüzgar çiftliği projesi. Bu rüzgar enerjisi çiftliğinden elde edilecek enerji sadece Çin’de kullanılacak olsa da, tahmini maliyeti 16 milyar dolar olan bu proje, halihazırda dünyanın en büyük rüzgar çiftliği olarak kabul ediliyor.

Bu projeler dışında Hindistan, Fransa, Hollanda, Finlandiya gibi birçok ülkede yenilenebilir enerji projeleri üzerinde gerek devletler gerekse şirketler tarafından hummalı çalışmalar yürütülüyor. (Ayrıca bakınız: Dünya Çapındaki 5 Müthiş Güneş Enerjisi Projesi)

Elbette, bu gibi milyar dolarlık projelere katılmak çoğu yatırımcı için kolay değil. Bunun nedeni, bu gibi projelerin çoğunlukla büyük kurumsal şirketler tarafından finanse edilmesinden kaynaklanıyor.

Ancak bireysel yatırımcılar, yenilenebilir enerji projelerine katılan şirketlere yatırım yaparak bu sektördeki büyümeye katılabilir ve fırsatlardan faydalanabilir. Yenilenebilir enerjiyi üreten/toplayan, depolayan ya da dağıdan şirketler önümüzdeki yıllarda beklenen büyümenin doğrudan faydalanıcıları arsında olacaklar.

Yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak istiyorsanız, izlemeye almanız ve keşfetmeniz gereken alanlardan birkaçı şunlar:

Elektrikli Araçlar – Bu pazar hızla büyüyor. Örneğin, Tesla’nın büyük oynadığı ve itici güç olduğu yer burası. Elon Musk’ın yüksek profili, şirkete olan ilginin artmasına yardımcı olurken, Tesla’nın ciddi bir rakibi henüz yok. Elektrikli araç pazarına şapkalarını fırlatan son şirketlerin bazıları arasında Volkswagen, Jaguar, Nissan, Audi, Hyundai ve Kia bulunuyor.

Pil (Enerji) Depolama – Pek şaşırtıcı değil, yine Tesla yaptığı iş gereği enerji depolama alanında da önemli bir oyuncu, aynı zamanda yenilenebilir enerji söz konusu olduğunda enerji depolama önemli bir faktör olmaya devam ettiği için de bu anlamda dikkat çekici. Tesla bu segmentte Siemens (Almanya), AES (ABD), LG Chem (Güney Kore), Sonnen (Almanya), PowerVault (İngiltere) ve Panasonic (Japonya) gibi şirketlerin rekabetiyle karşı karşıya.

Bunlarla beraber, rüzgar türbinlerine ve güneş panellerine büyük yatırımları olan Alman şirketi Siemens, Kuzey Amerika’daki en büyük rüzgar türbini üreticisi GE, yenilenebilir kaynaklara yatırım yapan bir başka Amerika şirketi PG&E ve güneş enerjisi kullanımında adeta bir devrim yaratan SolarCity de bu alanda takip etmeyi düşünmeniz gereken şirketler arasında yer alıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporunda, yenilenebilir enerjinin önümüzdeki beş yıl içinde en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacağı ve ABD, Çin, Avrupa Birliği ve Hindistan’ın bu alanın öne çıkan dört büyük piyasası olacağı belirtiliyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir